ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Куче или коте у дома пази бебето от алергии..


Присъствието на домашен любимец оказва благотворно влияние върху бебето, твърдят учени в health.bg.

Ако детето се отглежда в стерилни условия, където няма шанс срещне алергени, в бъдеще имунната му система ще се окаже неподготвена. При това животното трябва да се намира в дома на бебето от самото му раждане. Ако се появи по-късно, рискът от възникване на алергична реакция расте.

Американски учени доказали, че деца, отрасли заедно с котка или куче, са по-малко предразположени към алергии. Установено е, че при момченцата, живели заедно с две или повече животни, нивото на имуноглобулина Е в кръвта е по-ниско. Това са антителата, които непосредствено участват в алергични реакции.

При тези деца по-добре функционират и белите дробове. За учените остава загадка защо такова изменение не се наблюдава при момиченцата.

Според специалисти от алергия защитават не само домашните любимци, но и полените и прахта. Принципът е аналогичен - ако прекалено пазим бебето от тях, рискуваме още при първата им среща да се получи силна алергична реакция.

Немски учени доказаха, че деца в семейства от средната класа повече страдат от алергии, независимо че условията, при които растат, са по-добри и по-здравословни.

Няма коментари: