ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Шофьори на линейки стават медсестри..

Снимка Венцеслав Юскеселиев

60% от автопарка бе подновен с нови реаномобили.

Шофьорите на линейки ще учат за медицински сестри. Те ще бъдат обучавани как да оказват първа помощ и да бъдат в услуга на лекаря. Това ще става по специална програма на Министерството на здравеопазването, съобщи шефът на сектор "Спешна помощ и медицински дейности" д-р Ивиан Бенишев.

Според Бенишев засега в България няма определен норматив за пристигане на реаномобила при пациента от момента на обаждането. Такъв стандарт няма и по света, независимо че и по този показател се съди за качеството на спешната помощ в Европейския съюз. На континента времето за пристигане е прието да се смята за отлично, когато е до 480 секунди, което прави 8 минути. У нас линейките пристигат средно за 15-18 минути.

Центровете за спешна помощ в цялата страна остават без лекари. Хората масово напускат заради ниските заплати и отиват в болниците и доболничната помощ, където вземат значително повече пари, обясни д-р Бенишев.

Средно по 550-600 лв. вземат месечно докторите в тях, като тази сума включва и парите за нощни дежурства и работа в празнични дни.

Към момента в центровете за спешна помощ са вакантни 230 места. Само за столицата се търсят 120 човека. Парадоксът е, че лекари напускат и центровете в големите градове, не само в малките. Според д-р Бенишев това се дължи на възможността в големия град те да намерят по-добре платена работа.

По тази причина в София вместо 30, както е по лимит, работят между 14 и 17 екипа от спешни лекари, каза още д-р Ивиан Бенишев.

Общо 7113 са щатовете в центровете в цялата страна. По прогнозата на специалистите текучеството, което към момента в сектора е над 20 на сто, ще се задълбочава, докато не бъде решен въпросът с по-адекватното заплащане на спешните доктори.

Медицинските сестри, фелдшерите и дори шофьорите също бягат масово от спешната помощ заради ниските възнаграждения и разпокъсаното от графиците работно време, заради които не могат да се хванат да работят на още едно място.

.

Няма коментари: