ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Неосигурените и изтичането на лекари тревожат управляващите


Хората, които не са плащали здравни вноски в продължение на години, ще влизат по-трудно в осигурителната система. Това пише днес „Дневник”, като цитира зам.-министъра на здравеопазването Любомир Гайдов. „Сега пациентите, когато имат нужда от лечение, влизат в системата, като платят малко повече от 100 лв., срещу което ползват услуги за хиляди левове. След това отново спират да се осигуряват. Това натоварва бюджета на здравната каса и освен това е несправедливо спрямо тези, които са редовни платци”, отбелязал Гайдов. Според него е възможно депутатите да решат, че пациентите трябва да платят осигуровките си за три или повече години назад.

Идеята да се плаща повече при повторно влизане в здравната система е стара, но досега не е гласувана в парламента, отбелязва „Дневник”. Тя се подкрепя и от министър Божидар Нанев, който обяви, че трябва да има по-сериозни наказания за тези, които не си плащат здравните вноски, припомня изданието.

„Облекченото влизане в здравната система беше регламентирано през 2004 г. от правителството на НДСВ, когато се оказа, че без редовни вноски са 2 милиона души. Преди това в закона беше записано, че безплатна помощ може да се ползва само ако длъжникът изплати целия си дълг към здравното осигуряване, а не само вноските за последните 12 месеца. Законът обаче не се спазваше, тъй като преди 2004 г. никой не беше засякъл кой дължи здравни вноски”, посочва още „Дневник”.

Проблемът със здравните вноски стои от години, точно както и проблемът с намаляващите здравни специалисти. От идването си на власт новите управляващи дават сигнали, че ще се заемат сериозно със здравното осигуряване. Вчера пък бе повдигнат другият проблемен въпрос.

„До 5 години няма да има кой да лекува българите. Очаквам още след 36 месеца вече да се чувства много остър дефицит на лекари и медицински сестри. Тогава ще се усети най-болезнено емиграцията на кадрите в чужбина." Това заяви вчера зам.-здравният министър д-р Валерий Митрев по време на откриването на учебната година във варненския медицински университет. Мнението му е широко отразено в днешната преса. „Сред най-търсените у нас медици в момента са анестезиолозите и хистолозите, добави зам.-министърът. Той смята, че държавата спешно трябва да се намеси и да подпомогне с пакет от мерки висшето медицинско образование в страната.

Д-р Митрев започва разговори с ръководствата на медицинските вузове у нас за очакваната криза с кадрите”, пише „24 часа”. „Земя” уточнява, че липсата на анестезиолози и хистолози се дължи на голямото търсене на такива специалисти в чужбина. Според д-р Митрев подпомагането на висшето медицинско образование е повече от необходимо, посочва изданието.

„В момента районните центрове по здравеопазване усилено броят докторите и трябва да направят прогноза в кои специалности дефицитът ще е най-голям. След това министерството ще обсъжда с университетите какъв да бъде приемът на студенти”, допълва „Експрес”.

За тези лекари, които пък не са решили да напуснат страната, остават малко радости. Например тази да осъдят здравната каса, задето са глобени неправомерно. Такъв извод налага публикация в „Стандарт”, която разказва поредния случай на семеен лекар, осъдил районната осигурителна институция. Касата глобила общопрактикуващия лекар с 1496 лв. за превишен лимит на направленията за специалист в началото на миналата година, след като засякла издадени 200 талона за преглед при специалист над отпуснатата бройка, четем в „Стандарт”. Според съда обаче осигурителната институция е нарушила договора си с джипито, наказвайки го за оказана помощ на болни. „Докторът се опитал да реши бюрократичния проблем с лимитите, искайки допълнителни бройки талони. От касата обаче му отпуснали само 10. Затова завел иск в съда. Сега докторът се надява на успех и на втора инстанция, след като районната здравна каса обжалва решението”, пише ежедневникът.

zdrave.net

Няма коментари: