ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Добрите микроби

Есента пристигна с нежна стъпка и веднага започнаха неприятните настинки. Докато има слънце, болестотворните микроорганизми са все още плахи. С настъпването на студените и дъждовни дни обаче ще започнат да ни атакуват различни вируси. Как да станем по-силни и устойчиви срещу заразите, попитахме лекари и аптекари.
Един от начините е да се засили имунната система и да се взема някакъв имуностимулатор по специална схема. Една от възможностите е българският препарат "Респивакс", който струва около 8 лева. Има опаковки за деца и възрастни. В продължение на 20 дни всяка сутрин се взема по една таблетка на гладно. И така - три поредни месеца. Всяко хапче съдържа лиофилизирани убити бактериални култури от няколко микробни вида. Това дава възможност на организма да създаде антитела и да бори по-лесно външните нашественици.
Чудото ехинацея
Възрастни хора усилено търсят таблетки или капки с ехинацея, които също подсилват организма и се купуват без рецепта, обясниха фармацевти. Екстрактът от лековитата билка активира продукцията на имунни Т-клетки и усилва способността на лимфоцитите да "изяждат" бактерии. Не е без значение и атрактивната цена - около 7 лева. Немският препарат "Езберитокс Н" също е на билкова основа и може да се вземе свободно. Опаковката съдържа 60 таблетки и може да се намери за 13,50 лв. След атрактивните препарати без "докторска бележка" са и "Герисан" и "Шлемник Байкалски", които могат да се купят за 4 лева. "Имунобор" има различни варианти - за възрастни и деца и струва между 15 и 18 лв. Той съдържа два вида ехинацея.
GP-то съветва
Личните лекари масово препоръчват и вносният имуностимулатор изопренозин. Той струва около 39 лв., но не може да се купи без рецепта от доктора. Лекарско предписание трябва и за засилващите защитата препарати "Римомунил" (9 лв.) и "Бронховаксом" (50 лв.)
В аптеките се предлага и богата гама на хранителните добавки, които са богати на витамини и минерали. Всеки може да се посъветва с фармацевта и да избере подходящия за себе си препарат. "Имунокомплексът" например съдържа витамин С, цинк, селен, екстракт от ехинацея и котешки нокът. Една опаковка с 30 таблетки струва между 14 и 16 лв., а с 60 таблетки - между 25 и 28 лв./standartnews

Няма коментари: