ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА ПРЕГЛАГА ВАДЕНЕ НА ОКО,ВМЕСТО ЛЕЧЕНИЕ !Снимка:съпругата на Георги Елчинов.

Съдят НЗОК в Люксембург за отказ да плати лечение !

Септември 2009

Семейство от Благоевград заведе безпрецедентно дело в Люксембург срещу Националната здравноосигурителна каса, заради отказ да заплати лечението на 57-годишния Георги Елчинов, който е имал тумор в окото.

Спешната операция, направена в Германия, струва на семейството 25 000 евро, които Касата отказва да плати, въпреки изпратените необходими документи, съобщи bTV.
Мъжът се разболява от тумор в окото, който се оказва злокачествен. Лекари в България му казват, че трябва да извадят окото, в противен случай смъртта е неизбежна. Семейството обаче започва да търси алтернативи. Намира германска клиника, в която туморът е отстранен, а окото - спасено.
След първоначалната еуфория от това, че Георги остава жив, семейството решава да потърси правата си и да получи полагащите се за подобна операция средства. Със задачата се заема съпругата Мила, която е дългогодишен адвокат.
"В Здравната каса бях известна като нахалницата от Благоевград, която настоява да се дадат документи, за да може човекът да упражни правата си", каза Мила Коновска.
От Касата отказват да издадат необходимите документи и препращат Мила Коновска в Здравното министерство. От там отговарят, че парите ще бъдат преведени само ако пациентът е напълно сляп.
"На въпроса ми, когато има рак, който заплашва живота му, какво става, ми отговориха: ами, ще извадим окото, ще го оправим. Е, рекох, благодаря, да ви се връща. Довиждане", допълни съпругата.
Семейството завежда дело срещу Здравната каса, а от клиниката в Германия изпращат формулярите по казуса до различни европейски институции.
"Да се срамуваме, че в нашата страна, когато има здравен проблем, на човека му вадят окото, а в Европа на човека му лекуват окото. Ние не се молим, ние искаме, ние имаме права, които са ни гарантирани от европейските регламенти и докато нашата държава не се научи да спази тези европейски регламенти, бъдете сигурни никой няма да ни приеме сериозно", отбеляза жената.
Междувременно с казуса Георги Елчинов се зае и новото правителство. Позицията на кабинета е, че разходите по лечението на пациента в Германия трябва да бъдат възстановени от НЗОК, ако ги покрива германската осигурителна система. Тази позиция ще бъде представена пред Съда на европейските общности.
Здравният министър Божидар Нанев уточни пред bTV, че пациентът има право да получи парите си, които е платил за лечението в чужбина, след като такова не е било възможно у нас. Нанев се ангажира да помогне за бързото решаване на казуса още преди да се произнесе съдът.

dnes.dir.bg

Няма коментари: