ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Цветан Райчинов: Трябва да се намери инструмент за повишаване на събираемостта на здравните вноски..


focus-news.net


София. Трябва да се намери някакъв инструмент чрез изпълнителната власт повишаването на събираемостта на здравноосигурителните вноски да се случи, защото в Европа този проблем просто не съществува. Когато говорим за неосигурени обикновено нашите колеги от сродни организации в Европа ни питат какви са здравнонеосигурените хора – дали са емигранти, защото при тях просто думата „неосигурен” не съществува. Това каза за Агенция „Фокус” д-р Цветан Райчинов, изпълняващ длъжността председател на Български лекарски съюз. Д-р Райчинов коментира предлаганите промени в Закона за здравното осигуряване. По думите му обаче не е право на БЛС да изразява мнение как да се събират вноските от хората. Становището на съюза е, всеки гражданин на страната да бъде задължително осигурен под една или друга форма. „Това е задължително и е крайно време в системата да се включат всички, защото просто не е етично и почтено да плащат една част от хората, а други да ползват здравните услуги. Не знам доколко може веднага и твърдо да се подходи към мерки за повишаване събираемостта, но в същото време не е ли така, ще продължи това несъответствие, каза д-р Райчинов.
Той коментира и предложението за създаване на Агенция за акредитация и одит към здравното министерство на мястото на Медицинския инспекторат. По думите му в момента акредитацията е повече субективна и в тази област трябва да има промени. Тази агенция, според него, трябва да удостоверява качеството и възможностите на дадено лечебно заведение и да е задължителна за всички изпълнители – от семейния лекар до университетската болница. „Това не е лошо намерение и се надявам промените да са в тази насока – удостоверяване на качеството и категорията на съответното лечебно заведение. Що се касае до одита, там единствено нашите претенции са да няма политически инструменти за въздействие върху изпълнителите. Ние сме против това, не против самия контрол”, коментира още той.
По думите му браншовата организация ще настоява категорично етичните норми и взаимоотношенията лекар-лекар лекар-пациент да останат приоритет на съсловната организация, тъй като тя има тези правомощия по закон и там не би трябвало да се намесват други контролни органи.
Юлиан ХРИСТОВ

1 коментар:

Анонимен каза...

Някой да измисли алтернативен начин на зрдавно осигуряване, всеки трябва да има избор как и къде да използва внесените си пари. Ако не харесвам даден тип лечение или клиника трябва да мога да ползвам със същите вноски алтернативно лечение или клиника. Не мога да се лекувам при лекари на които нямам доверие и не ги е грижа за моето здраве са само за по скъпа рецепта или заплащане.
От 10 години се лекувам с хомеопатия и китайска медицина,много рядко боледувам (знам че за българските лекари хомеопатията е "лоша"-конкурентна медицина) и не мисля че здравната каса може да ми е полезна по някакъв начин.
Ние сме може би единствената държава в Европа която не предлага алтернативна медицина официално на гражданите си особенно чрез касата.
Е как да очакваме хората да поемат сами отговорност за здравето си ако ние по всякакав начин ги превързваме към здравната система без алтернатива само и само да ги изнудваме за повече и повече пари.
За съжаление много от българските лекари работят против хората(виждаме го често) а не за хората...добре че Хипократ не е жив иначе щеше сам да забрани медицината в България.