ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лекуват ни в 6 суперболници..

Плевен, Русе, Варна, София, Пловдив и Стара Загора ще имат лечебници с най-модерна техникаВъв всеки регион вече ще има по една болница със супермодерна апаратура
ФОТО "СТАНДАРТ"

Българинът ще се лекува в 6 супермодерни болници. Такива ще станат няколко от сегашните областни здравни заведения. Те ще се превърнат в регионални и ще разполагат с най-новите медицински технологии. Това пише в генералния план за реформа в бранша. Той е изготвен от френски и български експерти с пари от Световната банка.
Предвижда се тези болници да са в 6-те региона за планиране. Най-вероятно това ще бъдат Плевен - за Северозападна България, Русе - за Централна Северна, Варна - за Североизточна, София - за Югозападна, Пловдив за Юг-Център, и Стара Загора за Югоизток. Идеята е в тях да се извършват всички медицински дейности, включително при неврохирургията и раковите болести. Най-вероятно новите лечебници ще бъдат изградени на базата на сегашните университетски болници, като ще се включат и областни. Създаването им няма да доведе до закриване на сегашните окръжни лечебни заведения. Идеята е в тях до 2 г. да се преместят всички диспансери и клиники в съответната област, обясни зам. здравният министър Валерий Митрев. По думите му не става въпрос за сливане в едно търговско дружество, а за преместване на дейности. Така в един такъв комплекс пациентът ще има достъп до цялата налична апаратура, изследвания и специалисти. Всяка регионална болница задължително ще разполага и със спешна помощ.
Няма да се закриват и общински лечебници. Основната причина е, че те са собственост именно на кметствата, а не на държавата. В зависимост от региона обаче, те може да останат без родилно или хирургично отделение, ако няма достатъчна заетост на лекарите. За да могат да имат АГ-отделение, лечебниците трябва да докажат и 24-часово присъствие на съответния специалист, а не да водят на щат лекар-гастрольор за по 4 часа. Прогнозата е, че тези здравни заведения ще се развият като клиники за долекуване и хосписи, освен като лечебници.
Държавата ще се оттегли от субсидирането на здравеопазването, с изключение на инфекциозните клиники, психиатриите и спешната помощ, обясни и министър Божидар Нанев. Очаква се и до 1 г. сегашните клинични пътеки да бъдат трансформирани в диагностично свързани групи, каза още Нанев. Той добави, че е поканил Валерий Митрев като свой заместник, тъй като той е "бащата на клиничните пътеки". Той ще стане и техният ликвидатор, изтъкна министърът. По думите на Митрев в началото тези пътеки са били "едни малки услужливи гущерчета, които с течение на времето се превърнали в тиранозаври". Нанев уточни, че промяната ще е под надзора на финансовия министър Симеон Дянков, а за проекта ще се търси европейско финансиране. Експерти обясниха, че след промяната тези диагностично-свързани групи пак ще се финансират от касата, но на друг принцип. Когато например някой страда от затлъстяване и свързани болести, той ще бъде лекуван на едно място от всичките му страдания, вместо за всяко от тях да се работи по отделна клинична пътека./paper.standartnews.com

Боряна Йотова

Няма коментари: