ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Клонират “Пирогов” на 8 центъра..


Спешният институт е като каца без дъно, правят нови отделения за Бърза помощ


Здравното министерство замисля създаването на между 6 и 8 нови центъра за спешно лечение на травми по подобие на "Пирогов". Те ще бъдат разположени в районите, където стават най-много катастрофи, обясни зам.-министър Валерий Митрев.
При определянето на центровете ще има критерии за време и път. Според експертите новите структури трябва да са отдалечени от евентуалните пациенти на 30 до 60 километра. Времето за достигане до пострадалите пък ще е половин до един час.
Такива са стандартите в ЕС, но едва ли ще успеем да ги приложим за цялата страна, коментира Митрев. Той обясни, че в момента здравното министерство няма кадри и пари за проекта и ще търси чуждо финансиране. Този модел е взет от Израел, уточни Митрев. Според него обаче един от сериозните проблеми в спешната помощ са ниските заплати на докторите. Здравното ведомство ще анализира и резултатите от дежурствата на линейки през лятото на 28 критични точки. Най-много катастрофи имаше по пътя за Бургас, обясни Ивиан Бенишев, шеф на отдел "Спешна помощ" в министерството. Само през юли и август по тази отсечка са станали 24 тежки инцидента с 38 пострадали и петима загинали. Затова един от новите центрове може да е в Бургас. Пътят при Петолъчката също е в рисковата зона. Там всеки месец стават средно по 5 катастрофи.
Други опасни участъци има край Пловдив, Търново, Стара Загора, Ловеч, Варна, Благоевград и Русе.
"При изграждането на новите центрове ще се опитаме да избегнем пороците при бързата помощ. "Пирогов" е като каца без дъно, защото съчетава медицински и социални функции", заяви още Валерий Митрев. Причината е, че спешната помощ се поема от здравното министерство. Хората без осигуровки пък се насочват най-често към подобни структури, за да получат безплатно лечение.
В министерството се обсъждат и други идеи за спешните звена. Както "Стандарт" писа наскоро, разглеждат се два варианта. Единият е при катастрофа смачканата кола да се реже на място и ранените да се карат с линейка в болница, както е и сега. Другият пък предвижда автомобилът да се транспортира с паяк до лечебницата и ранените да се вадят там.

Няма коментари: