ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Свинският грип взе първата си жертва в България..


Министерството на здравеопазването съобщи за първия смъртен случай от новия грипен вирус АH1N1 у нас.

Днес в УМБАЛ „Лозенец" в София е починал мъж на 30 години. Той е получил първите симптоми на грип на 19 септември 2009 г. в Самоков и е бил приет за лечение в местната болница на 23 септември 2009.

Два дни по-късно е установена двустранна пневмония.

На 25 септември 2009 г. пациентът е транспортиран за лечение в УМБАЛ „Лозенец". Общо 5 лица са били контактни с починалия. Един от тях е настанен за лечение в МБАЛ „Св. Анна" и е в добро състояние, без опасност за живота.

Останалите четирима души се изследват в момента. Нито един от тях няма симптоми за наличието на болестта. До момента от новия вирус у нас официално са регистрирани 78 случая, всички пациенти са в добро здравословно състояние, съобщи БТА.

Новият грип навсякъде по света протича най-често в лека и средно тежка форма без усложнения, съобщиха от МЗ. Статистическите данни показват, че до момента от него смъртността е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния. При 4334 регистрирани случая на новия грип в ЕС досега, с фатален край са 174. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонните грипни заболявания.

Няма коментари: