ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лекарства за болниците, пари за членове на комисия и пари за догодина в печата..

zdrave.net

„Оставиха болниците без позитивен списък - имало много грешки”. Под това заглавие „24 часа” публикува материал, от който става ясно, че Приложение 2 – позитивният списък за болниците – е свален от страницата на здравното ведомство преди няколко дни.

„Притеснително е и ни обърква, защото тъкмо бяхме стартирали процедура за обществена поръчка за лекарства и консумативи, коментира директор на университетска болница в София.

Той, както и повечето болнични шефове, настояват за анонимност от страх “да не се набият в очите” на новия екип в министерството”, пише ежедневникът и пояснява, че лечебниците, започнали търгове по правилата на позитивния списък, трябва да ги замразят до следващото пускане на болничния раздел в списъка. „Никой от досегашните членове на позитивната комисия не знае защо е махната частта с болничните лекарства.

Здравната каса също е обезпокоена и е отправила неофициално запитване чрез член на комисията. Той пък попитал в администрацията на министерството. Отговор по тази линия засега нямало”, пише още вестникът. От министерството казали за изданието, че разделът е свален временно заради множество технически грешки. Имало елементарни несъответствия като това: медикаменти, които са под формата на разтвори, били записани като ампули и таблетки. „От министерството увериха, че промени по съдържанието на списъка няма да има и разделът ще бъде върнат на сайта най-късно до 2 седмици. Дотогава болниците можели да се снабдяват с лекарства по стария ред”, информира публикацията.

ВАЦ-овото издание продължава темата си от вчера, свързана с комисията за позитивния списък. „Всеки член на комисията по позитивния лекарствен списък е получавал по 150 лв. на заседание, съобщиха от комисията в оставка вчера. Това прави поне по 1650 лв. общ разход за няколко часа работа”, изчислява „24 часа”.

„Никой от нас не се е обогатил от парите, имаше инфарктни заседания включително в почивните дни”, коментирал пред вестника член на комисията.

За доста повече пари работили в 5-те експертни комисии, създадени към позитивната, съобщава още ежедневникът. „От тях се искали доклади за всеки разглеждан медикамент и становище да бъде ли включен в позитивната листа. Ръководителка на такава комисия се разписала срещу 11 500 лв. брутно възнаграждение за 3 месеца в началото на годината, споделят очевидци в счетоводството на МЗ. Още по-изгодно било за юристите на министерството, на които - макар да са на щат във ведомството, също било плащано за становища. Правната каша, в която се озова позитивният списък, поставя обаче много въпроси за тяхната работа”, коментира авторът.

Бюджетът за следващата година вече е във фокуса на вниманието на някои издания. „Дневник” публикува материал, който разглежда поисканото от ведомствата за 2010 г. в сравнение с бюджета им за тази година и коментира: „Министерството на финансите ще се затрудни много в опитите си да балансира бюджета за следващата година, ако не ореже сериозно разходните искания на другите държавни ведомства. В сегашния им вид общите разходи са на стойност 20.275 млрд. лв. Това е с 18.38% повече от заложените разходи в бюджет 2009 и с 25.86% повече спрямо корекциите, извършени след съкращенията на новото правителство през август.” Прогнозира се драстичен спад на приходите от осигуровки в здравната каса и НОИ, съответно от 8.44% и 20%. В същото време разходите на двете системи, които финансират здравеопазването, пенсиите и осигурителните помощи, се очаква да нараснат с 27.1% и с 12.7% по заявка на техните ръководства, отбелязва изданието. Касата например е поискала 2 531 620 602 лв., което е с 540 805 603 лв. повече от бюджета й за тази година. Сред поискалите най-много средства за догодина се нареждат МВР, Държавният резерв, Министерството на отбраната. Здравното ведомство иска 846 548 966 лв., което е с 318 341 309 лв. повече от бюджета му за тази година.

Няма коментари: