ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Предлагат филиали на аптеки в малките населени места


zdrave.net

В малките населени места да се открият филиали на аптеки, за да се премахнат нелегалните и полулегални начини за снабдяване с лекарства там, предлагат от Асоциацията на собствениците на аптеки в България.

Филиалите да отварят при занижени изисквания - без такса за регистрация и изисквания за минимална площ, поиска председателят на асоциацията Николай Костов пред БНР. Освен това, във филиалите трябва да могат да работят помощник-фармацевти под контрола на магистър-фармацевтите от основните аптеки, посочи Костов. Сега помощник-фармацевтите нямат право да продават лекарства с рецепта, от които се нуждаят основно възрастните хора, аргументира се той.

Според Николай Костов, интерес от това да има аптеки в малките населени места у нас имат основно потребителите, защото ако имаше материален интерес, досега щеше да има много аптеки в тези селища. Ако се задейства идеята на Асоциацията на собствениците на аптеки обаче, основната аптека ще може да издържа филиалите и така ще има икономически смисъл от тяхното отваряне, твърди Костов. Тази идея представлява едно допълнение към т.нар. „мобилни групи лекари”, които са идея на здравното министерство, посочи той.

Няма коментари: