ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

За свеж мозък..


Купичка черни боровинки, изядени на закуска, изострят вниманието и поддържат човека бодър през целия ден, съобщи БТА, като се позова на в. "Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл".

Екипът на д-р Джереми Спенсър от Университета на Рединг установи, че изпиването на 200-грамов боровинков шейк увеличава способността за съсредоточаване и засилва паметта през следващите пет часа с 20%.

Редовното ядене на плода буквално преустройва част от мозъка, която е свързана с паметта.

Черните боровинки, които са антиоксидант, вече имат репутация на супер храна, която пази от сърдечносъдови заболявания, рак, забавя стареенето и дори помага за отслабване.

Д-р Спенсър обаче смята, че ефектът на черните боровинки не се дължи толкова на антиоксидантните им свойства, колкото на способността на плода да засилва притока на кръв към мозъка.

Съдържащите се в него вещества, наречени флавоноиди, разширяват кръвоносните съдове, засилват мозъчното кръвообращение и понижават кръвното налягане.

Спенсър, който е молекулярен диетолог, казва, че богатите на флавоноиди храни, сред които шоколад, спанак и някои плодови сокове, могат да реорганизират мозъка и да предотвратят отслабването на паметта, което е свързано с болестта на Алцхаймер. БТА

Няма коментари: