ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Главоболие, грип или целулит – самомасажът помага..


Българите не разчитат на безопасния лечебен масаж, те гълтат хапчета. В днешно време масажът е много модерен. Но не всеки има възможност, време и средства да посещава курсове по масаж. Но всеки може да си прави самомасаж, за който са необходими няколко минути свободно време и, разбира се, желанието да стане по-здрав и по-млад.
Ако усетите приближаване или засилване на главоболие, се научете да си правите самомасаж. Често причина за това състояние е именно пренапрягането в областта на шията и очите след дълга работа на компютъра, а и при всяка друга продължителна работа.

Процедурата продължава не повече от 10 минути, но за засилване на ефекта започнете с просто дихателно упражнение. Седнете удобно, затворете очи, но без да ги стискате силно и наклонете главата си напред. Започнете да дишате дълбоко и спокойно.

А ето как се прави и самият масаж
•Съединете дланите си в юмрук и ги сложете върху челото. Натиснете го 2-3 пъти с пръсти. След това преместете скръстените си ръце на тила и също натиснете няколко пъти. После ги преместете по-надолу – върху шията и отново натиснете няколко пъти.

• След това минете към поглаждания. С меката част на пръстите масажирайте слепоочието, после челото -със спираловидни движения от веждите към косата – и най-накрая направете такива кръгови масажни движения и в областта на окосмената част на главата.

•Ако имате дървен масажор, използвайте го за масажиране на окосмената част на главата. Можете да масажирате и с пръсти, но ако правите масажа с масажор – движете се по посока на часовниковата стрелка. Ако е с пръсти – в посока, обратна на часовниковата стрелка.

• Завършете масажа на главата с бързи и леки почуквания по челото с краищата на пръстите, след това по цялата глава, започвайки от челото, през косата, към шията.

•При силно и непрекъснато главоболие, захващайте с ръка голям кичур коса и го издърпвайте нагоре, но не го правете рязко. Можете да направите това на цялата си глава, а може и на мястото, което най-силно ви боли.

Масаж с четка може да премахне целулита
Масажът с натурална четка оказва не само пилингово въздействие върху кожата, но и отстранява умрелите клетки, засилва дихателната функция на кожата и ускорява процесите на регенерация.

По време на такъв масаж се подобрява микроциркулацията на кръвта, а стените, където е натрупана целулитна маса, стават по-тънки. Обменните процеси в организма започват да протичат по-активно и в резултат на това кожата се обновява и подмладява.

Ако имате чувствителна кожа, използвайте мека четка. А когато свикнете, можете да си позволите и по-твърда. Поставете на четката по-дълга дръжка, за да можете да масажирате и гърба си. Такъв масаж също е полезен за целулита, защото подобрява общата обмяна на веществата. Масажът се прави преди душ или баня, най-добре веднага след събуждане или непосредствено преди сън.

Процедурата продължава 5 минути. Започнете от долната част на краката, като първо ги вдигнете един след друг, за да масажирате стъпалата. След това бавно продължете нагоре по прасците. Правете кръгови движения, силно и уверено, но не се увличайте много. Кожата трябва да добие розов цвят, а не да се зачерви. Можете да масажирате прасците още веднъж, след това през коленете продължавате към бедрата. Но сега вече движете четката не с кръгови движения, а по дължината на бедрата.
Ако имате време и желание, масажирайте и останалите части на тялото си.

Масажирайте гърба в областта на талията, а може и целия гръб, ако четката ви е с дълга дръжка. Движете я от краищата на тялото си към центъра. Това помага при отоци. Преди да завършите, масажирайте стените на корема си с по-леки движения.

МАСАЖЪТ С МЕД ПОДОБРЯВА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО
Медът е мощен природен биостимулатор, който съдържа много витамини, микроелементи, органични киселини и ферменти, способни да засилят въздействието на масажа. Меденият масаж помага дори при заболявания като артроза на големите стави. При артроза са противопоказни физическите упражнения, а аптечните мехлеми не са в състояние да проникнат дълбоко в тъканта. Уникалната методика на медения масаж помага да се справите с калциевия налеп в хрущялната тъкан на ставата, а точно това предизвиква болестните усещания.

Медът помага да се увеличи изработването на ставна течност, която отмива излишния калций, възстановявайки болната става. Може-
те да използвате уникалното лечебно въздействие на медения масаж и при простуда или бронхит, а също и при целулит, като се масажират проблемните участъци.

Стоплете половин супена лъжица натурален незахаросан мед, като преди това загреете с грейка болната става После вземете малко мед и започнете да го втривате с кръгови движения на болното място. Масажирайте ставата в продължение на 15 минути. Когато приключите масажа, сложете топла завивка или дреха на крака си. Направете първите 3 процедури една след друга – всеки ден, а след това – още 7 сеанса, но през ден.

По време на медения масаж на кожата може да се появи сива гъста маса, за която натуропатите казват, че са токсини. Можете да правите масажа и по друг начин: намазвате мед на ръцете си и ги допирате до тялото с по-силни движения, след това отлепвате и т.н. Малко е болезнено, но пък е много полезно. Ако детето ви развие бронхит и вие решите да го лекувате с масаж, смесете меда с масло от бяла ела, това средство оказва допълнително лечебно въздействие.

АТАКУВАЙТЕ ГРИПА С МАСАЖ НА ГОЛЕМИТЕ ПРЪСТИ НА РЪЦЕТЕ
През зимата се простудяваме често и един точков масаж би бил много полезен. Всяка от точките се обработва 2-3 минути. За масажа можете да използвате специален балсам, или каквото и да е етерично масло.
•При започваща простуда натискайте в областта на ноздрите в продължение на 30 секунди, а след това преместете пръстите си под веждите, като ту засилвате, ту намалявате натиска. Накрая натиснете точките по слепоочията и скулите.

• При простуда и ангина натискайте няколко минути точката, разположена в центъра на шията. Също така с меки кръгови движения в продължение на 3 мин. натискайте точката между втория и средния пръст на краката си.

• При хрема масажирайте ходилата на краката и особено пръстите на краката -точно там са разположени проекционните зони на носа. Разтривайте добре големите пръсти, а след това няколко пъти натиснете и в областта на ноктите.

•Ако носът ви е запушен, натискайте с края на пръстите си точките в края на ноздрите. По няколко пъти на ден можете да стискате едната ноздра с пръстите и да задържите така 5-6 мин. минути, а след това по същия начин и с другата ноздра.

•Ако усетите приближаване на грип, масажирайте точките на големите пръсти на ръцете от външната им странична повърхност, а също и ставите, разположени най-близо до ноктите. За да можете да улучите точката, потърсете най-болезненото място и натискайте именно него.

информация: lekar.bg

Няма коментари: