ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Студът удря в сърцето, гърлото и стомаха

Не се навличайте и след 5 дни ще ви мине


Тъга. Безсъние. Слабост. Мигрена. Никакъв апетит. Болки в стомаха. И - зачервено гърло. Да, есента официално е тук. Но оправдание ли е това, за да се чувствате като парцал? Да, успокояват медиците. Резките промени в температурата изкарват биологичния ни часовник от релси. Здравите се чувстват отпаднали, болните пък зазляват. На всичкото отгоре ледената вълна въобще не плаши вирусите. И в есенната влага "гадинките" стават все по-упорити. И налягат стресирания ви организъм.
Български синдром
Най-пасторалният сезон - есента, по нашите земи се оказва най-свиреп. Капризите на времето в България са по-фатални за здравето, отколкото в студена Скандинавия или мразовития Сибир например. Защо? "Тук температурите се движат от -30 до +40 градуса", обяснява УНГ специалистът от болница "Лозенец" д-р Димитър Кехайов. Огромните амплитуди докарват организма до истински стрес. "Затова и вирусите веднага събарят северняците, които дойдат тук", признава д-р Кехайов.
Болежките
Белите дробове, сърцето, стомахът и лигавицата са първите "жертви" на есенните атаки. Астматиците веднага получават пристъпи заради влагата. Хипертониците вдигат дозата на хаповете. Сърдечно болните си "припомнят" аритмията. А хората с язва минават на разтоварваща диета. И привидно здравите нашенци обаче си патят от есента. "Най-уязвими са лигавиците", обяснява УНГ специалистът. Затова, ако внезапно ви съборят болно гърло и хрема, сърдете се на есента.
Малко плът
Добрата новина е, че за около седмица ще се свестите от атаката на есента. "След около 5 дни организмът влиза в ритъм и имунитетът се засилва", обяснява д-р Кехайов. Все пак не е зле да му ударите едно рамо. Как? Най-добре би било да сте се презастраховали още през лятото. "Каляването е много важно", предупреждава лекарят. Затова - в жегата не се свенете да показвате плът.
"Лятото трябва да се разсъбличате", препоръчва д-р Кехайов. Така организмът ви ще стане по-устойчив на капризите на времето и няма да ви втриса при всеки полъх. "Важно е да не прекалявате с дрехите и през есента", напомня лекарят. Най-голямата грешка е да се навличаш в хладното време. "Сутрин е студено, на обяд - топло и вечерта си вир вода", обяснява УНГ специалистът. А по тази схема настинката е гарантирана. "По-добре да ви е леко хладно, ще бъдете по-здрави", категоричен е лекарят.
Дрехите обаче не са всичко. Организмът ви няма да откаже свръхдоза витамини. Не прекалявайте обаче - не се хвърляйте директно на шепата с хранителни добавки. "Най-добра работа вършат простите български плодове и зеленчуци", убеден е УНГ специалистът от болница "Лозенец" д-р Димитър Кехайов.
Лора Симеонова
paper.standartnews.com

Няма коментари: