ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Височината определея продължителността на живота..


Израелски учени от медицинския колеж “Алберт Айнщайн” са открили варианти на гена, който “контролира” по-високата продължителност на живота.

Оказва се, че носители на този ген са жените с по-нисък от средния ръст. Иследователите сравнили гените на евреи-ешкенази на възраст 100 и повече години, на техните потомци, както и на участници в контролна група.

Според резултатите, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, при дълголетниците и техните деца по-често се срещали мутации на рецептора на инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1).

Той участва в процесите на растеж, развитие и диференциация на клетките и тъканите. При носителите на мутации е нарушен процесът на свързване на клетките с IGF-1, което било съпроводено с повишаване нивото на това вещество в кръвта с 37%.

Учените отбелязват също така, че жените – носителки на мутантния ген, били средно с 2,5 см. по-ниски от участничките в контролната група. Според eкспертите, това откритие потвърждава тезата, че инжектирането на хормон на растежа като средство против стареене /практикувано в САЩ и други страни/, може да е опасно, тъй като хората с ниско ниво на този хормон живеят по-дълго.

Информация: health.bg

Няма коментари: