ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Д-р Румяна Тодорова: В касата няма дефицит, но парите са малко..


Нови 90 лекарства влизат в позитивния лекарствен списък от днес, при 76 от тях стойността е завишена,
заяви пред БНТ директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. И този път двамата представители на касата в комисията по позитивния списък не са подписали промените, посочи тя. Според д-р Тодорова, в изготвянето на един списък, особено когато става въпрос за болни хора, не може да става дума за популизъм, но той все пак трябва да се вписва в бюджета на касата. Трябва да се търсят още средства, но откъде да дойдат те ще кажат политиците, каза директорът на здравната каса.

В момента в НЗОК няма дефицит, но парите са малко, отбеляза д-р Тодорова по повод твърденията на здравния министър д-р Божидар Нанев за очакван дефицит от 350 млн. лв. в здравната система. Ако събираемостта на здравните вноски върви както до момента, в края на годината несъбрани ще останат 130 млн. лв., твърди шефката на касата. Към 31 юли приходите на касата са 46,4% от заложените, а разходите – 50,2%, сочат данните на НЗОК. Според д-р Тодорова е необходима промяна в посока на по-консервативно законодателство по отношение събираемостта на здравните вноски. В момента всеки неизряден гражданин може да внесе 15 вноски и да ползва здравни услуги, а после отново да излезе от системата, отбеляза тя.

Д-р Тодорова отказа да коментира идеите за структурни промени в НЗОК с аргумента, че не е видяла нищо „черно на бяло”. Тя обаче съобщи, че вчера е провела дълъг разговор със здравния министър д-р Нанев и че различията им са чисто терминологични. Каквото и да решат да правят в управлението на касата, нека не се забравя, че тя е обществена институция и обществото трябва да участва в наблюдението на случващото се в касата, отбеляза д-р Тодорова. Според нея може да се помисли за промени по отношение на Общото събрание, което е изключително тромава структура и се свиква с обявление в „Държавен вестник” месец предварително, докато нещата се решават ден за ден. „Но нека касата да остане обществена, а не партийна институция”, призова директорът й д-р Румяна Тодорова.

Няма коментари: