ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кашлицата, защитен механизъм на организма


Облекчаващи кашлицата са различни билкови чайове

Кашлица и хрема ни спохождат най-често когато времето захладее и завалят дъждове, но нерядко и напролет, пък даже и през лятото. Кашлицата по принцип е нещо като рефлекс и защитен механизъм на тялото, реакция на дразнения на дихателните пътища вследствие на прах, пушек и пр. Най-често тя е непогрешим сигнал за инфекция на горните дихателни пътища с простудни вируси, простичко казано, грип. При децата, чиято имунна система все още не е напълно зряла, това се случва шест до седем пъти в годината, при възрастните - два до три пъти. Кашлицата обаче не е "незначителен симптом", предупреждава главният лекар на клиниката по белодробни заболявания в Меркхайм проф. Дитмар Цайдлер.Този симптом, казва той, може в най-лошия случай да се окаже симптом на друго, по-тежко заболяване, например туберколоза или пък рак на белите дробове. Ето защо най-простото правило гласи: ако кашлицата се съпътства от висока температура и продължава повече от три седмици, незабавно потърсете лекар.
По принцип кашлицата прочиства дихателните пътища, освобождава ги от различни болестопричинители. Над 20 мускулни двойки участват, когато при пристъп на кашлица диафрагмата се свива и въздухът се изхвърля от белите дробове с ураганна скорост от 900 километра в час. Дихателните тръби и бронхите са снабдени с лигавица, която действа като защитна бариера и постоянно произвежда секрет. Бронхиалната лигавица е снабдена с милиони миниатюрни косъмчета, чрез движението на които вдишаните микроорганизми се изхвърлят обратно в гърлото заедно с бронхиалния секрет.
В първата фаза на заболяването настъпва суха или т.н. непродуктивна кашлица. Болният усеща силно дразнение и необходимост да се изкашля, но изхвърленият секрет е незначителен. В тази фаза, медикаментите срещу кашлица имат облекчаващ ефект главно през нощта, тъй като блокират намиращия се в мозъка кашлечен център и спират дразнението. Но тези медикаменти създават у болния чувство за умора и не бива да се вземат по-продължително време. След няколко дни кашлицата се променя, секретът се усилва. Тази самопречистваща функция на организма не бива да се потиска, защото отприщващата кашлица помага дихателните пътища да се освободят от вирусите. Когато те са раздразнени и организмът е отслабен от простудата, в него могат да се загнездят и други вируси и бактерии, може да се стигне до възпаление на белите дробове, сърцето или мозъка.
Облекчаващи кашлицата са различни билкови чайове, те разреждат секрета и облекчават кашлянето. Могат да се използват също различни видове простудни балсами, които се втриват в гърдите и по гърба. Инхалациите с водна пара и билки като лайка, например, овлажняват дихателните пътища и противодействат на инфекцията. По принцип дневно трябва да се приемат най-малко два-три литра течности, вода и чай.
Причина за появата на кашлица най-често е вирусна инфекция. Опасността от заразяване е толкова по-голяма, колкото по-слаба е собствената имунна система. Експертите съветват като превантивна мярка през есента и лятото да се ядат повече плодове, за да бъде организмът снабден с достатъчно витамини. Повече разходки на чист въздух, последователни топли и студени душове укрепват съпротивителните сили на организма. Добре е, разбира се, ако не пушите, а пък пушите - да оставите цигарите. Ако кашлицата все пак ви пипне, препоръчителни са няколко дни почивка в добре проветрено помещение. Не е лошо в стаята да се поставят мокри кърпи на парното или печката, за да не бъде въздухът в помещението сух. Възглавницата може малко да се повдигне, защото в легнало положение кашлицата обикновено се засилва. Ако настинката не е сериозна, правилото е, че минава след шест дена със или без лекарства.

Няма коментари: