ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Омбудсманът препоръчва отпадане лимитите за медицинска помощ


Омбудсманът препоръчва на Министерския съвет да внесе в парламента предложение за законодателни промени за отпадане на лимитите за извънболнична и болнична медицинска помощ. Това се посочва в становище, изработено от екипа на омбудсмана Гиньо Ганев, което беше представено пред журналисти.

Според становището, регулативните стандарти в извънболничната помощ и максималните стойности на разходите за лечебни заведения за болнична медицинска помощ нарушават права на гражданите записани в Конституцията и законите за здравеопазването и за здравното осигуряване.

Двата вида лимити нарушават правото на своевременна медицинска помощ, на равнопоставеност на солидарност, както и на правото на свободен избор, посочиха от екипа на Ганев. Болничните лимити пречат на свободната конкуренция и на техническото обновяване на фонда на здравните заведения. Лимитите в извънболничната помощ натоварват бюджета с ненужни хоспитализации в болница, които се налагат, за да се избегне ограничението, посочи Ганев./tvevropa.com

Няма коментари: