ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Солени глоби за пропуснати здравни вноски ..


1,2 млн. българи неосигурени..

Солени глоби ще плащат самоосигуряващи се граждани и работодатели, които са пропуснали повече от три здравни вноски. Такава мярка замисля новият екип на здравния министър д-р Божидар Нанев, разкри за "Стандарт" неговият заместник д-р Валерий Митрев.

В момента 1,2 млн. българи са здравно неосигурени. Нередовните платци към НЗОК разклащат цялата осигурителна система и възпрепятстват прилагането на солидарния принцип при получаването на здравни услуги, изтъкна д-р Митрев. Той даде за пример президента на САЩ Барак Обама, който е благословил глоба от хиляда долара за всеки американски гражданин, който си е направил оглушки да внесе здравните си осигуровки.

Тепърва ще се решава с колко вноски ще възстановяват здравноосигурителните си права хора, които с години не са внасяли данък здраве, уточни зам. здравният министър. Досега най-недисциплинираните платци към здравната система успяваха да си върнат правото на безплатно лечение само срещу 12 здравни вноски.

Обмисляме няколко варианта, но това е въпрос на по-широко обсъждане с експерти и депутати от здравната парламентарна комисия, изтъкна Митрев. Само за една година армията на здравно неосигурените се увеличи с 21 хиляди души, алармираха наскоро от здравната каса.

Румяна Милева/standartnews.com

Няма коментари: