ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Още 24 хил. души могат да се възползват от рехабилитация в санаториуми по плана на НОИ..


Още 24 хиляди души ще могат до края на годината да се възползват от програмата за рехабилитация и профилактика на Националния осигурителен институт за осигуряващите се и получаващите инвалидни пенсии. За разлика от 2008-а отпуснатият бюджет за 2009-а година е с 2,5 милиона повече. Броят на записалите се за безплатно лечение или профилактика в санаториум, обаче, не е нарастнал. Затова и програмата се очаква да продължи по-дълго от обикновено - до началото на месец декември.

Близо 26 милиона лева или с 2, 5 милиона повече от миналата година са отпуснатите за 2009-а средства от Бюджета на Държавното обществено осигуряване за рехабилитация и профилактика на изрядните платци на осигуровки и лицата, получаващи пенсия за инвалидност. С 12 повече са и хотелите и санаториумите, с които Националния осигурителен институт има сключен договор. Досега, обаче, от стартиралата през февруари програма са се възползвали едва 34 хиляди души, въпреки очакванията броят да нарасне спрямо миналата година.

"По-рано изчерпвахме средствата октомври месец, началото на ноември – сега има масово обаждания по телефона дали ще има средства за хората, които искат да отидат октомври, ноември - спокойно ще могат - до края на ноември ще има. Максимум още 22. 23, дори 24 хиляди души ще могат да се възползват, по наши груби изчисления" - каза Дарина Павлова директор програма "Рехабилитация и профилактика" към НОИ.

Въпреки че нощувката и процедурите са безплатни за настанените, те трябва да доплащат за храната, резервацията и транспорта. Самата процедура по оформяне на документите според експерта от НОИ не е дълга. Още не е ясно дали и догодина ще бъдат отделени средства в бюджета за рехабилитация в санаториуми. Според изявление на новия социален министър Тотю Младенов до края на 2009-а година дефицитът на НОИ се очаква да достигне 550 млн. лева.

Няма коментари: