ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Къпането в неохраняеми водоеми крие риск от заболявания..

Къпането в неохраняеми водоеми може да е опасно не само за живота, но и за здравето, припомнят специалисти от РИОКОЗ – София. Причината е реалната опасност от зараза с бактерии и развиване на различни кожни заболявания. Опасни могат да бъдат и плувните басейни, ако концентрацията на дезинфекциращи препарати в тях е по-висока. От началото на лятото досега инспекцията е съставила 14 предписания на плувни басейни.

Освен опасността от удавяне в неохраняемите водни басейни, риск има и от зарязяване с различни кожни и чревни инфекции, предупреждават още от РИКОЗ - София. Най-честите раздразнения са проявяване на алергия по кожата, съобщи главния инспектор от дирекция „Надзор на нехранителни обекти” към инспекцията Юлиана Гиздова.

Инспекцията е проверила и плувните басейни. Там пък опасността е друга – при по-голямо количество на дезинфектиращи препарати също е възможно да се получи алергия на кожата.

Децата през лятната ваканция често са оставени с отслабен контрол от страна на родителите си и те най-често се къпят в подобни неохраняеми басейни. Ако разберете, че вашето дете е било в такъв водоем веднага го облейте с обилно количество вода, а ако се появат симптоми на различни кожни заболявания – потърсете лекарска помощ, напомнят специалистите.
tvevropa.com

Няма коментари: