ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

По колко вода да пием на ден ?


70% от масата на човешкото тяло е вода. Затова правилният режим за нейното приемане е от голямо значение.

Недостигът на вода се отразява на всички органи, защото те започват едновременно да изпитват недостиг и на хранителни вещества.

При постоянно недостатъчно приемане на вода организмът отслабва и все по-трудно се справя с поставяните му задачи. Човек започва по-лесно да се уморява и чувства непрекъсната напрегнатост.

В организмът започват да се натрупват вредни вещества, често се появява главоболие или обща слабост. Хората трудно спят и са в постоянен стрес.

Недостигът на вода е една от главните причини за поява на камъни в бъбреците или запушване на съдове. Косата става суха и започва да капе, ноктите омекват. Всичко това са признаци за недостиг на вода в организма.

Понякога обаче хората се заблуждават в обратното – че колкото повече вода изпият, толкова повече вредни вещества ще изхвърлят. Освен това организмът се нагажда към прекомерното количество течности и вече не може без тях, а поемането на вода над нормата води до изхвърляне и на вещества, които иначе биха били усвоени, защото човек има нужда от тях.

Според специалистите средното количество вода, което един зрял организъм трябва да приема на ден, се движи между 1 и 2 литра.

Zdrave.bg

Няма коментари: