ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Плодовете и зеленчуците са вредни за пушачите ..


В тези храни се съдържат вещества, които засилват канцерогенните свойства на тютюна

Консумацията на плодове и зеленчуци е вредна за пушачите и увеличава риска от рак на панкреаса. Тези изненадващи разкрития бяха направени от учени от Холандския национален институт за обществено здраве, цитирани от АФП.

Специалистите са провели наблюденията си над 500 хиляди души от 10 европейски държави в течение на 8 години. Те стигнали до извода, че консумацията на средно 600 г плодове и зеленчуци на ден при непушачите намалява риска от заболяване от рак на панкреаса с до 25%.

При пушачите обаче се наблюдава обратният ефект, тъй като в тези храни се съдържат вещества, които засилват канцерогенните свойства на тютюна.

Междувременно бяха оповестени и други изненадващи изводи, според които пуканките и пълнозърнестите храни имат същото количество антиоксиданти като плодовете и зеленчуците, писа в. „Телеграф”. До момента се смяташе, че шоколадът, червеното вино, кафето и чаят наред с плодовете и зеленчуците намаляват в най-голяма степен риска от инфаркт поради високото си съдържание на антиоксиданти. Учените са установили, че зърнените закуски и пуканките също съдържат голямо количество от тези вещества.

Няма коментари: