ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Алое Вера за здраве


Алое Вера е вечно зелено растение, което е разпространено в тропическите ширини, особено в Източна и Южна Африка. Съществуват над 200 вида Алое Вера по цял свят.

Алое Вера се използва в народната медицина от древността. За лечебните му свойства са знаели египтяни, елини, римляни, индийци и китайци. В медицината се използват листата на алоето. Дължината на листото му може да достига до 60 см. Те са зелено-бели на цвят с остри зъбчета отстрани. Има красиви жълти цветове, а плодовете му са с интересна пирамидална форма.

Веществото, което е с лечебен ефект, е алантоин. Съдържа се в сока от листата на растението. Освен него в алоето се намират антиоксиданти от групата на витамин В, витамините С и Е, бета-каротин. Всички те са с благоприятен ефект за здравето на кожата.

Алое Вера е широко използвано растение в козметичната индустрия. Прилага се най-вече в овлажняващите кремове за лице, в слънцезащитните продукти и козметиката за коса.

Растението може да се използва и в натурален вид. Сокът, който се отделя от листата му има силно овлажняващи свойства. Може да се втрива в кожата веднага при изгаряне, порязвания и възпаления. Има успокояващ ефект. Действа терапевтично при ухапване от насекомо, прилага се при парене, сърбеж и отичане.

Алоето не само овлажнява кожата, а я омекотява и лекува. Веществата му проникват дълбоко в кожата, затова се препоръчва дори за изглаждане на бръчици.

Сокът му лекува и синини, акне, малки дефекти по кожата, дерматит, кожни язви и екземи. Използва се във фармацевтичната индустия за препарати против разширени вени. Прилага се и в стоматологията при лечение на афтозен стоматит и други заболявания на устната кухина. Влиза в продукти за псориазис.

Алое Вера има свойството да ускорява зарастването на раните, да намалява белезите. Казват, че забавя и стареенето.

В случай, че растението не е разпространено във вашия географски район, можете да го отглеждате при стайни условия. Не изисква особени грижи. Можете и директно да се насочите към употреба на козметика и други продукти, разработени на базата на Алое Вера. Препоръчително е да използвате средства, които съдържат висок процент от него.

Трябва да имате предвид, че след като се отреже листото на алоето, то трябва да се употреби до 4 часа, тъй като започва да вехне и губи лечебните си свойства.
gradskijivot.com

Няма коментари: