ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Здравната каса ще става разплащателна агенция


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще стане независим разплащателен орган, като напълно ще бъде премахнато политизирането й. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов (ГЕРБ).

Промените няма да се правят заради сегашния директор на касата д-р Румяна Тодорова, а защото обществото се нуждае от тях, допълни той. Според шефа на комисията в момента институцията няма легитимно избрано ръководство. Министерството на здравеопазването и работна група подготвят законопроект, който ще оптимизира работата на НЗОК, за да има отчетност и контрол, каза още Иванов.

Промените ще позволят да се включат по-активно в системата допълнителните здравни фондове. Как ще стане това, тепърва ще се уточнява. Според министъра на здравеопазването Божидар Нанев има два варианта. Първият е да се намали основният пакет от медицински услуги, които плаща касата, и отпадналите дейности да се покриват от втория стълб на допълнителното доброволно здравно осигуряване. На практика това означава, че ще се въведе доплащане и който не иска да дава пари в болницата, ще трябва да се осигури в частен фонд. Другата възможност е пакетът от услуги да остане същият и здравните фондове да поемат плащането на дейностите, които и сега не се покриват от касата. По-вероятно е да се спрем на втория вариант, каза министърът.

Другият законопроект, по който вече се работи, е за университетските болници и той е във финален стадий, обясни Иванов. Предложенията са тези лечебни заведения да не са търговски дружества и в тях да се върне академизмът. Те ще се финансират от две места - от министерствата на здравеопазването и образованието.

Лица от парламентарната здравна комисия

Хасан Адемов е депутат от ДПС, лекар-анестезиолог. В 40-ото Народно събрание беше председател на социалната комисия. Стана известен с т. нар. поправка "Адемов", която предвиждаше доста сложна процедура за освобождаване от здравни вноски на българите, които живеят в чужбина. След това обаче активно участваше в решаването на проблема. Признат е за експерт по осигурителните проблеми.

Лъчезар Иванов е зам.-председател на Народното събрание и шеф на здравната комисия. В предишното Народно събрание той беше депутат от НДСВ, но напусна партията с мотива, че не се правят реформи в здравния сектор и стана неофициалният депутат на ГЕРБ в парламента. Оттогава е дясна ръка на Бойко Борисов, като преди изборите упорито беше спряган за новия министър на здравеопазването.

Евгений Желев (БСП) е доскорошният здравен министър и бивш кмет на Стара Загора. Желев беше и съветник на президента Георги Първанов за регионалната политика. Само за един ден беше назначен и за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина. Желев е лекар, 10 години е работил в отделението по реанимация към районната болница в Стара Загора. По-късно става директор на Окръжната болница в града.

Няма коментари: