ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как да се справим с наднорменото тегло и настъпващото “плато” в опитите за отслабване, съветват учени..


Хората, които искат да отслабнат, използват различни диети или упражнения. Когато те редуцират с 5-10% телесната си маса, настъпва т. нар. „плато” – фаза, в която намалението на теглото се преустановява. Това може да откаже мнозина от тях и да ги подтикне да прекратят стриктно следваната до този момент програма. Ето защо група учени са публикували своите съвети в Cleveland Diet and Exercise. Целта е да подпомогнат хората, намиращи се в „платото”, да продължат напред в своите индивидуални програми за отслабване, за да си осигурят по-здравословен начин на живот. Те съветват: “Осъзнайте, че това всъщност е успех!”. Настъпилото „плато” е нормална реакция на организма за това, че процесът на отслабване следва нормалния си ход. Това е естествен завършек на първата фаза от Вашата програма. Те припомнят, че кръвоносната и нервната системи, а също така и биохимичните показатели, трябва да се „пренастроят” на определени етапи. “Изчакайте търпеливо”, казват специалистите. След като тялото се адаптира, отслабването ще започне отново. В това време могат да се опитат други възможности – упражнения в затворени помещения или плуване. “Добре е със започването на нови дейности да се стремите да останете близо до първоначално започнатата програма”, съветват специалистите. Те подчертават да не се губят направените досега инвестиции. “Докато достигнете до „платото”, Вие вече сте вложили доста усилия, време и пари. Ако спрете, ще обезсмислите ефекта и всичко вложено от Вас. Не е нужно след време да започнете отначало. Не забравяйте, че дори и малката редукция на телесна маса означава значително понижаване на риска от развитие на диабет, сърдечно-съдови и други заболявания”.

Другото правило е да не се правят драстични промени. Неправилно подбраната диета може да влоши още повече метаболизма, а комбинацията с агресивна физическа натовареност може лесно да обезвери и да провали положените усилия. Ако „платото” продължи повече от 3-4 седмици, е удачно леко да се увеличи двигателната активност или да се намали дневния калориен прием със 100 калории. Особено важно е да се запази мотивацията, за по-лесно преминаване през „платото”. Проучванията показват, че редукцията на телесната маса до достигане на „платото” зависи изключително от мотивацията, а не толкова от програмата, предвидена за изпълнение. Добре познато е правилото – „Никоя програма не работи, ако не я подкрепиш”.

Ако не искате да достигнете до състоянието „плато”, можете да използвате програмата Easy Slim. На базата на рефлексотерапията, чрез въздействие върху биологично активни точки, разположени по външната част на ухото и тялото, тя е специално разработена за постепенно и естествено намаляване на телесна маса.
www.zdrave.net

Няма коментари: