ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Продължителна плодовата диета поставя организма на изпитание..

zdrave.net, Невена Попова

Проф. д-р Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика


- Проф. Петрова, лятото като че ли е сезон, в който се говори много повече за диети и отслабване, отколкото през другите сезони. Моля ви да представите накратко плодовите диети, които са толкова препоръчвани напоследък.

- Да, у нас широко се рекламира така нареченото „меко гладуване”, при което се консумират само плодове, плодови сокове и чай за продължителен период от време, обикновено 3 седмици. Някои центрове го прилагат като универсално средство както за лечение на голям брой болести, така и за отслабване.

Полезните свойства на плодовете са причина те да се препоръчват като важен компонент на здравословното хранене. Липсата на мазнини и холестерол, наред със съдържащите се в тях витамини и минерали ги прави изключително ценни за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Освен това, те са богати на лесно усвоими захари, необходими за функционирането на мозъка. Енергийната стойност на плодовете е ниска, поради високото им водно съдържание и липса на мазнини като с 1 кг плодове се внасят от 300 до 500 ккал, като изключение правят бананите. Плодовите диети за 1-2 дни са препоръчителни за отслабване и разтоварване на организма, но консумацията само на плодове за 3 седмици може да доведе до хранителни дефицити и рискове за здравето, защото плодовете не съдържат белтъци и витамини от група B, а повечето от минералите са представени в незначителни количества.

- Кои са последиците от липсата на белтъчен прием?

- При липса на белтъчен прием организмът адаптивно намалява синтеза на белтъци. След няколко дни обаче, за да се компенсира дефицитът, организмът започва да използва белтъците от мускулите, кожата и вътрешните органи, най-вече черния дроб. Особено вреден е ефектът от липсата на белтъци при деца, бременни и болни от диабет.

- Как влияе „мекото гладуване” на функцията на бъбреците?

- Прилагане на плодова диета за продължителен период от време трябва да се избягва и при нарушения в бъбречната функция, тъй като поставя увеличени изисквания към остатъчната бъбречна функция. Дълготрайна плодова диета ще влоши състоянието при желязодефицитна анемия, тъй като плодовете са много бедни на желязо. Например с 1 кг ябълки се приемат само 0,12 мг желязо, а с 1 кг диня - 0.24 мг, докато дневната потребност на жените от 18 до 60 години от желязо е 18 мг.

- Моля да посочите как се отразява приемът на лекарства в този случай?

- Ако се приемат лекарства по някаква причина, не трябва да се прилага меко гладуване, тъй като се повишават нивата им в кръвта и могат да настъпят непредвидими последствия за здравето. Това е особено важно, ако се употребяват стероидни лекарства или препарати за хормоналнозаместителна терапия.

- Моля да обобщите – кои са вредите и ползите от този вид диета?

- Поради натрупването на голяма част от токсичните вещества в мастните тъкани на организма, гладуването може да не бъде безопасен избор. При плодова диета с продължителност над 4 дни се създават условия за неконтролирано навлизане в кръвния ток на токсични остатъци или метаболити, а това създава рискове за здравето, ако „мекото гладуване” не се извършва под медицински контрол.

При прилагане на плодова диета може да се появят странични ефекти, обикновено умерено изразени. В началото приемът само на плодове и чай може да предизвика диария, по-късно детоксикиращият ефект на плодовата диета може да доведе до главоболие, облагане на езика с налеп, слабост.

Плодовата диета е полезна и може да се прилага от лица с проблеми в теглото, но за кратко време - по 1 ден седмично, докато продължителните диети, включващи само плодове, крият рискове за здравето и имат най-често временен ефект. Единствено промяната на хранителния модел в посока умерено, разнообразно и балансирано хранене и повишената физическа активност водят до траен и здравословен ефект.

Няма коментари: