ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лимоновата диета – новият хит сред отслабващите


През пролетта повече хора се сещат за фигурата си и им се иска да вземат мерки, за да "вкарат" килограмите в разумни граници. В морето от диети непрекъснато стават някакви промени – диетолозите едновременно развенчават някоя от нашумелите програми за отслабване, а лансират нова. Например съвсем наскоро бе разкритикувана ползващата се с голяма популярност ананасова диета, а новият фаворит стана лимонът.

Какви са основните правила на лимоновата диета?
Всички проблеми, свързани с наднорменото тегло, са резултат от нарушения в работата на храносмилателната система, които не позволяват на организма да получава всички хранителни вещества, необходими му за разграждане и изхвърляне на мазнините.
Традиционните диети, основани на гладуването, само задълбочават проблемите, смятат повечето съвременни диетолози. Опитвайки се да отслабнем по такъв начин, ние само "разваляме" стомаха си и лишаваме тялото от необходимата енергия. Появява се чувството за вялост, депресия, а в резултат на това и забавяне на обмяната на веществата. Следствие на всичко това идва не отслабване, а... наднормено тегло.

Новият метод, разработен от специалистите, не включва сериозни ограничения в храната. Т.нар. лимонова диета ни съветва да се придържаме към нормалното хранене, т.е. да не прекаляваме с храната, но и да не оставаме гладни. А основният продукт в нея наистина е лимонът – неговият сок, месестата част и кората.

Доказано е, че този цитрусов плод нормализира процеса на усвояване на хранителните елементи и обмяната на веществата. Лимонът се отличава с повишено съдържание на лимонена киселина в сравнение с другите плодове. А именно тя може да стимулира храносмилането, да встъпва в реакция с ферментите и да извежда токсините от организма.

Смята се, че употребата на лимон намалява и риска от развитието на захарен диабет.

Тази диета си има и своите недостатъци (но те са сравнително малко):
• тя не е подходяща за хора с повишена киселинност, тъй като съществува риск те да получат киселини или язва.
• не можете да избегнете (както между впрочем и чрез никоя друга диета) нуждата от физически упражнения.

7 правила на лимоновата диета
1. Всяка сутрин пийте лимонов сок, разреден с гореща вода. Ако нямате сокоизтисквачка, изцедете с ръка няколко резена лимон в чаша с гореща вода.
2. Яжте плодове и зеленчуци 4-5 пъти дневно. Не е задължително да изяждате по цяла порция. Една ябълка или един морков например са напълно достатъчни. Заедно с плодовете изяждайте и 2-3 ореха - белтъчините в тях ще помогнат на организма да усвои захарта, съдържаща се в плодовете.
3. Добавяйте в супите и салатите ситно нарязана лимонова кора. Месото и рибата по време на готвене задължително напръсквайте с лимонов сок.
4. Старайте се да употребявате по-малко захар. Не забравяйте, че тя се съдържа в доста продукти, които нямат сладък вкус: белия ориз, картофите, белия хляб, царевицата.
5. Не изключвайте от менюто си мазнините. Увеличете употребата на риба, която съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини. Избягвайте употребата на тестени изделия и червено месо.
6. Откажете се от полуфабрикатите и консервите, старайте се да ядете само пресни продукти.
7. Хранете се редовно, с прекъсвания от 3-4 часа. Не бързайте и внимателно сдъвквайте храната. Ако след обяда се чувствате все още гладни, изчакайте 20 минути: вашият мозък просто не е успял да обработи информацията и да изпрати на организма сигнал за това, че вече сте сити.

Няма коментари: