ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Намериха 50 см тел във вените на болен...


Хирурзи от Националната кардиологична болница, ръководени от д-р Людмил Бояджиев, извадиха от вените на пациент метална тел, дълга 50 см. Тя е била забравена в тялото на Недко Недков (37 г.) от гр. Шивачево, когато през април т.г. му е правена мозъчна операция. Според пациента, току-що излязъл от упойка, това се е случило в столичната болница “Св. Иван Рилски”.

Повече от три часа трябваха на екипа на д-р Бояджиев, шеф на кардиохирургията, да изтегли много внимателно телта и да отстрани образувалите се върху нея опасни тромби.

Гъвкавата тел или жица от пресукани метални нишки била разположена в горната куха вена на Недко, минавала през дясното му предсърдие и долната част на тялото, и стигала чак до вените, събиращи кръвта в таза.

Закачилите се по нея тромби и отравянето на кръвта са щели да погубят младия мъж. Поне 4 месеца доктори от Стара Загора, Сливен и София са го разкарвали от болница на болница без да разберат защо вдига висока температура и непрекъснато го тресе.

Установили са признаци на инфекция, дори са открили и виновника за нея - т.нар. златист стафилокок. Но винаги са го изписвали като оздравял.

Най-сетне ехокардиограф подсказал, че нещо става в сърцето на пациента. Скенерът на Националната кардиологична болница веднага потвърдил проблем в дясното предсърдие. Предупредил и за някакъв неидентифициран предмет, заседнал по вените на болния.

Ако незабавно не бяхме оперирали, човекът си отиваше, каза вчера д-р Бояджиев. В 30-годишната му практика на кардиохирург няма подобен драстичен случай на забравен от хирурзи предмет в тяло на болен. Затова документацията по скандалната находка ще бъде предадена в Инспектората на здравното министерство.

Докато продължава борбата за живота на Недко - опасността от инфекцията още не е преминала, екипът на кардиохирургията ще чака името на виновника за страшния инцидент.

След всяка операция броим инструментите на масата, онзи ден половин час търсихме с магнит под нея 3-милиметрова игличка, казаха докторите. Според тях анестезиологът, участвал в мозъчната операция на Недко, не може да не е разбрал след нея за забравената тел в тялото му. Но не е съобщил, което е престъпление. В САЩ за подобен гаф се броят 5 млн. долара обезщетение на пациента.

trud.bg

Няма коментари: