ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Енцефалит покоси 200 деца в Индия, очакват се още жертви..


Най-малко 200 дечица починаха при избухване на епидемия от японски енцефалит в Северна Индия, съобщи Би Би Си, позовавайки се на съобщения от индийските здравни власти. До момента 900 деца са приети в болниците в щата Утар Прадеш, като някои от тях са докарани от съседния щат Бихар и от Непал. Няма сигурно лечение за пренасяната от комарите болест, която е взела живота на хиляди хора в Индия от 1978 година насам.

Здравни експерти поясниха, че разработката на ваксина срещу опасното заболяване е силно забавено и възпрепятствана от бюрократичен формализъм и бумащина. Болестта се разпространява системно в Индия по време на мусонния период. Според лекарите най-засегнати са децата на възраст от няколко месеца до 15 години, като в особено застрашено положение са тези от бедните селски семейства.

По думите на експерта по японски енцефалит доктор Рашми Кумар тази година атаката на болестта е особено свирепа. "Децата достигат до опасно състояние за ден-два от заразяването" - посочи тя. Здравните служби на щата докладваха, че има регистрирани случаи вече в 14 района.

По време на мусонния период в областите с ниска надморска височина, които беват заливани от годишните наводнения стават удобни развъдници на огромен брой комари, разнасящи заразата. За неин епицинтър лекарите посочиха града Горакпур. През миналата година правителството похарчи един и четвърт милиона долара за подобрения на болницата в Медицинския колеж на Горакпур. Според медиците, обаче, заведението все още не разполага с достатъчен на брой персонал, за да се справя с огромния брой на заразените. Децата, които оцелеят след заболяването, обикновено остават с някакви пожизнени неврологични проблеми.

Срещу японския енцефалит няма специфично лечение. по принцип се изпожлзват три вида ваксини, но Индия досега не успя да разработи успешна стратегия за ваксинация на населението в най-засегнатите области. Все пак такава програма бе започната с внасяне на ваксини от Китай, след като през 2005 година болестта уби 1 500 деца и обществеността надигна глас за необходимостта от мерки./tvevropa.com

Няма коментари: