ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Слънце и защита на кожата


Дори да полагате постоянни грижи за кожата си – използвате слънцезащитен крем, почиствате я редовно, хидратирате я всеки ден, има и скрити опасности, които увеличават нейната чувствителност към слънцето. Добре е да проверите дали медикаментите и кремовете, които ползвате, не са сред тях. Някои лекарства, отпускани по рецепта, както и различни билки, парфюми, ексфолиращи продукти, дори някои слънцезащитни кремове могат да увеличат чувствителността на кожата към слънцето. Колкото и парадоксално да звучи, някои храни също имат такъв ефект. И болката при изгарянето е най-малкият проблем - силното слънчево изгаряне или дори продължителното излагане на слънчевите лъчи повишава сериозно риска от рак на кожата. Прекомерната експозиция на слънце също така ускорява процесите на стареене в клетките, причинявайки преждевременната поява на бръчки и кафеви петна по кожата.

Чувствителността към слънцето
Чувствителността на кожата спрямо слънцето, наричана най-често фоточувствителност, е реакция на организма спрямо действието на ултравиолетовите (UV) лъчи. В случай на фототоксична реакция UV-лъчите реагират с някакво вещество на повърхността на кожата и образуват съединение, което пряко я уврежда. Подобни на кожно изгаряне симптоми се появяват в първите минути или до няколко часа след излагането на слънце. По-рядко срещани са фотоалергичните реакции, които се развиват в резултат на промени в структурата на вещество, нанасено върху кожата, което след промяната причинява имунен отговор от страна на организма. Подутини, обриви и мехури по кожата могат да се появят дори 20 секунди след нейното излагане на слънце, но най-често не по-рано от 24 часа. Възпалението най-често се появява в участъка на експозицията, но може да се разпространи и в съседни области. Реакцията в тези случаи се проявява строго индивидуално и зависи най-вече от приетото количество рисково вещество, вида му и количеството на UV-лъчите, достигнали до кожата. Логично хората с по-светла кожа са предразположени в по-голяма степен към фототоксични реакции. Причинените вреди върху кожата могат бързо да отзвучат, ако се премахне най-външния й слой - например чрез химически или друг пилинг. Въпреки това, ако те са предизвикани от алергична реакция, състоянието може да се влоши. Някои от антибиотиците за лечение на акне причиняват фототоксичност. Ето защо техният прием се изписва през нощта и те достигат пиковите си концентрации в кръвта по време, когато няма опасност от излагане на слънце. Отговорът на въпроса как да разберем дали сме станали по-чувствителни на слънчевите лъчи, е в самонаблюдението - ако забележим необичайни петна, подутини, обриви след излагане на слънце или че изгаряме по-лесно от преди, то тогава най-вероятно са налице признаци на повишена фоточувствителност. В такъв случай проверете какво пише по въпроса в листовките на приеманите лекарства и се консултирайте с лекар.

За да защитим кожата си
Ако кожата ви страда от фоточувствителност, най-добрият начин да я предпазите е като предотвратите излагането й на слънце. Т.е. никакви слънчеви бани и още повече – никакъв солариум! Ако не е възможно да избегнете изцяло излагането на слънце, използвайте слънцезащитен крем с фактор (SPF) над 16, а при светла кожа слънцезащитният фактор следва да бъде не по-малко от 30. Прилагайте върху кожата си адекватно количество поне 20-30 минути преди излагането на слънце и при нужда го нанесете повторно след 2 часа. Някои ултравиолетови лъчи могат да преминават през стъкло, т.е. може да изгорите дори докато пътувате в кола или вкъщи близо до прозореца. При избора на слънцезащитен продукт се спрете на такъв с широкоспектърна защита срещу UVA и UVB лъченията. Освен задължителната употреба на слънцезащитни кремове дерматолозите съветват всички да избягват излагането на слънце между 10 и 16 часа, когато ултравиолетовите лъчения са пикови, да се носи шапка с широка периферия и слънчеви очила. Ако все пак по кожата ви се появи реакция в резултат на фоточувствителност, от полза ще е да се наложи студен компрес, а ако това не помогне – да се потърси консултация със специалист.
здраве.bg

Няма коментари: