ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

7 причини да обичате ягоди


1. Ягодите подмладяват тялото

В ягодите се съдържат въглехидрати, които активират метаболитните процеси, а това подпомага по-бързото обновяване на клетките. Именно поради тези им качества, смело можем да отнесем ягодите към природните средства, които подмладяват тялото.

2. Ягодите понижават температурата, разреждат на кръвта
Тези плодове рядко са сладки. В тях се съдържат много киселини (особено салицилова), които позволяват използването на ягодите, като лек диоретик и антипирептик. Също така, ягодите подпомагат разреждането на кръвта. Особено полезни за организма са по-киселите ягоди. Затова не е препоръчително да им добавяте захар, а е по-добре да смекчите киселия им вкус с млечни продукти - кисело или прясно мляко, сметана.

3. Ягодите са изпълнени с енергия
Ягодите съдържат достатъчно естествена оксалова киселина, която може да бъде използвана от организма, като източник на енергия.

4. Ягодите лекуват дисбактериоза
Полизахаридите в ягодите в комбинация с органичните киселини допринасят за нормализирането на микрофлората на червата, намаляването на симптомите на дисбактериозата и извеждането от организма на токсините, тежките метали и други нежелани и вредни вещества.

5. Ягодите - живи мултивитамини
Редовната консумация на ягоди е в състояние да отстрани зимно-пролетната авитаминоза, тъй като в тях се съдържат витамините С, Е и група В. Освен това, в тях се съдържат и много метали - манган, калий, калций, мед, кобалт, молибден - при това в полезна и лесна за усвояване форма. Голямото количество желязо, което се съдържа в ягодите, помага при анемия, укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява имунитета.

6. Ягодите са афродизиак
Стимулирането на метаболизма и подмладяването на тялото подобряват не само трудоспособността, но и потентността. Цинкът, съдържащ се в ягодите, повишава либидото, така че те може да се приемат и като “природна виагра”.

7. Ягодите - естествена козметика
Ягодите се използват активно в козметология. Но те са нещо повече от козметик: ако се използват редовно и правилно, са в състояние да подобрят общото състояние на организма и да премахнат редица проблеми на кожата, косата и ноктите.
Източник: zaneya.com

Няма коментари: