ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хората с наднормено тегло са предразположени към хъркане


Хората с наднормено тегло са предразположени към хъркане.
Кой от нас не се е стряскал нощем насън, когато е чувал как цялата стая се озвучава от "нощна серенада"? Хъркането се свързва с прекъсването на дишането по време на сън. Каква всъщност е причината за хъркането?

Чували ли сте историята за един гост на хотел в Тексас, който не можал да изтърпи хъркането на обитателя на съседната стая?! Накрая човекът не издържал и стрелял през стената - смутителят на съня му бил справедливо наказан. Историята изглежда преувеличена, но все пак мотивът е оправдан. Защото кой от нас не се е стряскал нощем насън, когато е чувал как цялата стая се озвучава от "среднощна серенада"?

Каква всъщност е причината за хъркането? То се свързва с прекъсването на дишането по време на сън, което се дължи на повишено кръвно налягане, сърдечно-съдов стрес, главоболие, депресия и умора.

Най-простичкото обяснение гласи, че хъркането се причинява от вибрации на меките тъкани в задната част на гърлото. Три са факторите, които допринасят за тези вибрации: слабите мускули на гърлото, които се отпускат в най-дълбокия стадий на съня, различни прашинки и частици, които "пренаселват" въздушния поток на трахеята, и затруднено дишане през носа, причинено от запушване на ноздрите, сенна хрема, полипи и т. н.

Установено е, че хората с наднормено тегло са предразположени три пъти повече към хъркане от слабите. Заклетите пушачи пък, чиито гърла ежедневно се дразнят от никотина, страдат от набъбване на лигавицата, което води до стесняване на трахеята и оттам до звучно хъркане.

Няма коментари: