ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Бялото течение е бич за жените..


Може да издава сифилис или рак на яйчниците Най-често го причиняват гъбички и бактерии



Бялото течение при жените всъщност почти никога не е бяло. Неговите цветове варират от жълтеникаво до кафеникаво в зависимост от причинителя му. Най-често то се появява при инфекции, ракови заболявания на половите органи, ендокринни разстройства или при лоша хигиена. Продължителното използване на някои лекарства като антибиотици или сулфонамиди, които унищожават микроорганизмите, също създават условия за развитие на бялото течение. То може да се появи и от гонококите, които причиняват трипера. Инфекциите са най-честата причина за бялото течение. Причинители на гъбичните инфекции са трихомонас вагиналис и кандида албиканс. До течението обаче могат да доведат и песари, тампони или други предмети, които са попаднали във влагалището. Горещите промивки или дразнещите разтвори и противозачатъчните средства също могат да доведат до проблема. Инфекция на влагалището и поява на бяло течение може да се получи и по полов път. Така че отговорност за проблема при жената трябва да се търси и у партньора й. В някои случаи при вторично или едновременно инфектиране на пикочния канал и пикочния мехур се появяват болка и парене при уриниране. В зависимост от това откъде идва течението пък се различават няколко вида.
Вестибуларното произхожда от лигавицата на преддверието на влагалището. Най-често то се среща при лоша хигиена, възпаление на вулвата или при диабет. Влагалищното течение идва от лигавицата на влагалищната стена. То може да се дължи на възпаление от различни микроорганизми. Бялото течение от маточната шийка се наблюдава при проблеми в шийката на матката. Един такъв е гонорейната инфекция. Маточното течение е обусловено от процеси, които засягат маточната лигавица. Най-често те са възпаление от гонореен, туберкулозен или септичен характер. Друг вид е бялото течение, което се дължи на проблеми в маточните тръби. То се среща много рядко. Най-често жените страдат от вестибуларно и влагалищно течение заради лоша хигиена или възпаление. Много по-рядко причина за бялото течение са туморите. Тъй като причините за появата на течението са различни, единственият начин да се сложи диагноза е бактериалното изследване. Преди това обаче жените не трябва да си правят промивки или да го третират с медикаменти. Обикновено лечението му е трудно и продължително.
Най-важното е да се отстрани причината за възникването на бялото течение. От изключително значение е да се спазва изрядна лична хигиена на половите органи. Това означава, че трябва да си вземате душ всяка вечер и да ползвате недразнещ сапун. Освен това храната трябва да бъде висококалорична, лесноусвоима и богата на витамини. При възпалителен процес на влагалището ефикасни се оказват и промивките със запарка от цвят на лайка или смрадлика и сода за хляб.
За да се осигури бърз и пълен ефект от лечението, трябва да се спазват и някои основни правила. Трябва да се прекратят половите сношения, да се спазват строго указанията на специалиста и при нужда да се лекуват едновременно и двамата партньори. Трябва да се изключи възможността и от повторно извънполово инфектиране. За тази цел е необходимо изпарване на бельото, изглаждане с гореща ютия, дезинфекция на тоалетните принадлежности, ваните, клозетните чинии. Трябва да се изключи повторна инфекция и от други членове на семейството или съжители.
След завършване на определения курс лечение трябва да се направи контролно изследване на влагалищното съдържание. Това става 3-4 дни след свършване на менструацията. Освен това трябва да се избягват случайни полови контакти. Майката и дъщерите трябва да използуват индивидуални принадлежности за баня. Малките момиченца не трябва да ползват леглото на родителите си. Съществено значение за откриване на бялото течение и неговите причинители имат периодичните гинекологични прегледи.
Не забравяйте, че ранната диагноза на бялото течение осигурява най-бързо и ефективно лечение.
Кремена Бедерева

Няма коментари: