ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Консерванти,с които са тъпкани храните- причиняват астма и обриви


Жълтите сладкиши правят децата хиперактивни

Астмата и обривите са най-честите усложнения от добавките в храните. Нежеланите реакции обикновено засягат хората с алергии или децата.
Сулфитите или така наречените консерванти са често използвани в производството на различни сокове, сосове, бургери, сухи плодове и зеленчуци. Те се добавят дори във виното например, за да спре ферментацията му. Всеки астматик обаче може да получи реакция от досега си с тях. Затова е задължително съдържанието им да се отбелязва на етикетите.

Бензоатите се използват, за да спрат мухлясването на храната. В природата те се съдържат в плодовете и меда. Когато се добавят допълнително обаче, те могат да предизвикат отново астматичен пристъп или обрив.
Тартазинът е веществото, което прави храната жълта. Той се слага в соковете, сосовете и сладките. Той може да причини обриви, дерматити, астма или ринит. Тези неприятни последици възникват при много малко хора. Въпреки това използването на тартазин е силно ограничено през последните години.

И другите цветове в храната могат да са опасни, но само за децата. Често те могат да предизвикат хиперактивност у малчуганите. Затова е добре в подобни случаи да намалите сладкишите, сладоледите и соковете.
Едни от най-оспорваните добавки в готовите храни и напитките са подсладителите като аспартам или захарин. Някои специалисти твърдят, че те могат да доведат до рак или други здравословни проблеми при дълга употреба. Това твърдение обаче не е сто процента сигурно.

Сред добавките в храните има и съвсем безвредни вещества. Едни от тях са прословутите антиоксиданти. Те дори са полезни за здравето ни. Всички храни, които съдържат мазнини, от майонезата до колбасите имат антиоксиданти. Те се прибавят, за да се увеличи трайността на продуктите, като се спре взаимодействието им с кислорода. Най-често антиоксидантите са под формата на витамин С.

paper.standartnews.com

Няма коментари: