ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Чаша кафе достига 400 калории


Чашата кафе може да е калорична колкото цяло ядене, като в някои случаи достига 400 калории, съобщи Би Би Си. Причината е в пълномасленото мляко, сметаната и какаото.

Диетичните варианти с обезмаслено мляко обаче могат да съдържат едва 30 калории. Черното кафе е с нула калории, но те могат да достигнат и до 20. Чаша кафе мока с пълномаслено мляко обаче достига до 396 калории. Същото кафе с обезмаслено мляко и разбита сметана е с 326 калории.

Положението с диетичните варианти е много различно. Кафе с нискомаслено мляко може да е около 71 калории, а диетично капучино с повече пяна и по-малко мляко - 27 калории.

Сандвичите и сладкишите в кафенетата не се препоръчват на хората, които искат да се хранят здравословно. Всеки знае, че парче шоколадова торта е над 600 калории, но и по-скромни на вид наслади водят до напълняване, ако се ядат редовно.

Палачинка с конфитюр, например, може да съдържа 423 калории, а сандвич с кашкавал - 500 калории. Дори бургерът е по-здравословен от сладките изкушения. Някои сандвичи в кафенета съдържат повече калории, мазнини и сол дори от "Биг Мак", установи изследването.

Препоръчваните дневни калории за жените са 2000, а за мъжете - 2500. Така комбинация от богато кафе и лека закуска може да надхвърли половината от дневната дажба.

Изследването е направено за асоциацията за защита на потребителите "Уич". Тя настоява калоричността на напитките и другите хранителни продукти да е посочена ясно в заведенията. БТА

Няма коментари: