ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Стресът удря според кръвта

Кръвните групи са едни от най-важните характеристики на човешкия организъм. Благодарение на тях медиците могат да преценят точно коя животворна течност да ни прелеят при операция. Групите обаче определят още куп неща. От тях зависи какви болести ще ни атакуват по-успешно или коя е подходящата храна за нас.
Колкото и странно да звучи, кръвната група определя кой човек към кои заболявания е предразположен. Хората, които са от А или В група, могат по-лесно да се разболеят от малария. За носителите на нулевата пък язвата е по-голям бич, отколкото за всички останали. Причината за тази странна връзка всъщност са антигените, които се намират по повърхността на червените кръвни телца. Те са специфични за всеки човек и броят им надхвърля 240. Най-често обаче се срещат два вида А и В. В зависимост от това кои от тях притежава човек се определя и към коя от четирите кръвни групи принадлежи. Антигените се възприемат като чужди вещества от организма ни. Когато са част от него обаче, той се научава да ги разпознава. Тогава имунната ни система създава специфични антитела, които да атакуват вирусите и бактериите, но не и тези белтъци. Така кръвната група определя вида на антителата ни или на защитните ни сили срещу различните болести.
Освен от антигените обаче кръвните групи се определят и по още един критерий - така наречения резус фактор. Той може да бъде отрицателен или положителен. Така основните кръвни групи се оказват не четири, а осем. От резус фактора пък зависи дали двама души са подходящи, за да си родят дете. Ако техният резус фактор е отрицателен, това може да доведе до здравословни проблеми при бебето. Когато един човек не притежава даден антиген, той изработва антитела срещу него. Затова ако жената е с отрицателен фактор, а бащата - с положителен, количеството на антителата при детето се увеличава. Заради това то може да развие анемия още по време на бременността и това да доведе до увреждания. От 60-те години на миналия век обаче в Европа и България се правят реимунизация на бременните с отрицателен резус фактор. Така опасността за бебето се избягва.
paper.standartnews.com

Няма коментари: