ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Алкохолът променя мозъка бързо..


Учени от клиниката към Хайделбергския университет в Германия показаха как алкохола влияе на мозъка. Резулататите от изследването показват, че само 6 минути след употребата на алкохол в количество, еквивалентно на три бири, в клетките на мозъка настъпват промени, съобщава Live Science.

Само 6 минути след употребата на алкохол в количество, еквивалентно на три бири, в мозъка настъпват промени.

В частност, тъканта на мозъка започва да поглъща не глюкозата, а захарта, съдържаща се в алкохола. Колкото по-голяма е концентрацията на алкохол в кръвта, толкова повече се съкращава нивото на такива вещества, като креатин, които защитават клетките на мозъка. Намалява също и нивото на холин – компонент на клтъчнинте мембрани.
Данните от изследването показват, че на следващия ден след експеримента измененията в метаболизма на мозъка са напълно обратими – при условие, че човек е здрав, а алкохола не е прекалено много. Колкото обаче повече е изпито, толкова по-бавно се възстановява мозъка.

Учените предполагат, че временните изменения, предизвикани от спирта, подготвят основа за необратимите промени в мозъка, които настъпват при алкохолиците. За да проверят тази хипотези изследователите смятат да проведат още редица експерименти.

Няма коментари: