ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Намалете нивото на холстерола си !!!


Да си купувате напълно обезмеслени продукти е само началото. Следващата стъпка е да промените своите кулинарни навици и да се научите да готвите като използвате възможно най-малко мазнина.

Никое лекарствено средство, известно на медицината днес, не е в състояние да се справи с холестерола така, както понижението му по естествен път.
Ако вие сте сред онези щастливци, които нямат никакви притеснения относно нивото си на холестерол, то може би ще пожелаете това да продължи по този начин и занапред!

Какво е необходимо, за да се поддържа нормално и здравословно нивото на холестерол в човешкия организъм? Могат да се предприемат редица стъпки за постигането на тази цел, а ето и някои от тях:

Намалете мазнините в диетата си

Тази мярка започва още при самото пазаруване. Когато купувате месо от магазина, уверете се, че то е крехко и по него няма слоеве тлъстина. Важно е червеното месо да се редува регулярно с пилешко месо и риба, които имат ниско съдържание на мазнини и също доставят на организма необходимото му съдържание белтъчини. Ограничаването на мазнините зависи и от консумацията на обезмаслено сирене и мляко в ежедневната ви диета;

Не яжте повече от 4 яйца на седмица

Жълтъкът на едно яйце съдържа средно 213 милиграма холестерол! Ако кръвта на човек е податлива към завишеното количество холестерол, това означава че за него яйцата са особено опасен продукт. За да сте сигурни, че няма да имате никакви проблеми с холестерола, най-добре е да избягвате яйцата или да консумирате не повече от 4 на седмица;

Откажете се от пържените ястия

Да си купувате нискомаслени или напълно обезмеслени продукти е само началото. Следващата стъпка е да промените своите кулинарни навици и да се научите да готвите като използвате възможно най-малко мазнина. Най-сигурният начин за постигането на това е като просто не приготвяте пържени храни. Печете ги на скара или фурна, варете ги или ги яжте сурови - но не ги пържете! Това само ще ви помогне в борбата с холестерола!

Избягвайте олио и марината

Когато искате да мариновате хранителни продукти, не използавйте стандартна марината! За целта идеална работа в мариноването на храни ще ви свършат вино, доматен сос или лимонов сок. За салатите използвайте зехтин, а не олио!

Намаляването на холестерола е особено важен за добрата работа на сърцето в човешкия организъмЯжте повече зеленчуци

Всъщност от всички храни, които приемаме, най-ниски на мазнини са именно зеленчуците, а също така плодовете и зърнените култури, особено оризът, ечемикът и бобовите растения. Ето защо най-добре е когато ядете месо, най-вече свинско или говеждо, то да бъде комбинирано с някоя от тези полезни храни;

Хранете се по 4-5 пъти на ден

Според специалстите има много доказателства, които сочат, че нивото на холестерол е по-ниско при хора, които се хранят повече от три пъти на ден. Честото ядене предотвратява покачването на хормони като инсулина, например, и сигнализира на тялото да произвежда повече холестерол, но по естествен път. Все пак когато похапвате, трябва да внимавате да не надвишите нормалното количество калории, което следва да поемете дневно.

Обичате ли орехи?

Дано да ги обичате, защото те са една наистина чудесна храна! Приемането на 100 грама орехи на ден намалява нивото на холестерол в кръвта с 10 процента, така че те са просто задължителни за менюто ви;

Яжте колкото се може повече чесън

При хора с нормално или високо съдържание на холестерол в кръвта един от най-сигурните и ефективни начини за понижаването му е приемането на много чесън. Добре е и вие да ядете колкото се може повече чесън, може би дори по една глава на ден. Нормално е да се притеснявате за свежия си дъх - решение за това е чесънът да се приема на прах или таблетки. Те са почти толкова ефективни, колкото и суровите или сварени скилидки чесън;

Откажете цигарите

Това е може би и най-трудната стъпка, но ако имате сериозен проблем с нивото на холестерола си, нямате голям избор! Пушенето стимулира развитието на атеросклезора. Тютюневият дим всъщност е много по-вреден за сърцето отколкото за белите дробове, което се дължи на въглеродния моноксид, който се съдържа в него. Другият проблем идва с наличието на никотин - той се намесва в нормалната работа на сърцето посредством произвеждането на мощни електрически импулси, които го карат да бие пъти по-бързо от нормалното. Така че дори да сте заклет пушач от дълги години, никога не е късно да се опитате да спрете още утре. Това само ще ви помогне да живете по-добре и по-.дълго, с или без проблеми с холестерола!

Няма коментари: