ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Миенето на зъбите -полезно за паметта


Миенето на зъбите и чистенето им с конец не само ограничава заболяването на венците, но и намалява загубата на паметта, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ.

Изследването на университета на Западна Вирджиния в Моргантаун обхванало 270 души на 70 и повече години. Участниците били интервюирани, минали тест за запаметяване и били подложени на кръвен тест.

Изследователите установили, че 22 на сто от участниците страдат от лека или умерена загуба на паметта. Търсим маркери в кръвта, които да показват възпаление при положение, че е налице връзка с проблеми с паметта, заяви един от изследователите д-р Ричард Краут.

Все още не е ясно дали микроорганизми в устата създават здравни проблеми, дали отговорът на организма към инфекцията е виновникът или двете, взети заедно, трябва да се вземат предвид.


Връзката между тежка форма на деменция и заболяването на венците вече е известна, макар някои лекари да не си дават сметка, че заболяването на венците влияе върху паметта. За възрастните хора повече отвсякога е важно да мият редовно зъбите си, допълни той. БТА

Няма коментари: