ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Супермаркет за органи: Притиснати от кризата италианци заминават в България за трансплантация


За да се отскубнат от лапите на лихварите, италианци са готови да заминат за България или Румъния, където, според слуховете, се правят операции за трансплантиране на органи, тъй като в Италия продажбата на органи е забранена. Потресаващ разказ на Марко Мензурати и Фабио Тоначи, публикуван във вестник "Република".
Последната черта на интернет търговията е когато хората започват да се продават самите себе си, целите или на части. Продажбата на бъбреци, черен дроб или гръбначен мозък фигурират в раздела за "бързи или специални обяви".
Когато кризата навлезе в най-критичната си фаза, в италианските версии на много специализирани сайтове в разделите за безплатни обяви /например: adoos.it, annunci.net, soloinaffitto.it/ започнаха да се появяват стотици шокиращи съобщения.

На собствениците на сайтове даже им се е наложило да създадат специални раздели, пишат авторите на статията. Оставаш с впечатление за малък кръг на ада, в който са попаднали "новите отчаяни" представители на средната класа, поставени на колене, лишени от възможност да плащат ипотеката или да си връщат кредитите. Италианци на средна възраст, мъже или жени, които никога не са изпитвали недоимък, сега са в безизходно положение. Ето една от тези обяви: "Аз съм италианец, на 45 години, бивш бизнесмен. Бизнесът ми започна да куца и преди две години загубих всичко. През този период ситуацията се влоши. За да спася семейството си /жена и две деца/ от нищетата и отчаянието, в което се намираме, предлагам своя бъбрек или още и гръбначен мозък. Кръвната ми група е В, резус фактор положителен. В замяна на пари, базова цена 300 хиляди евро. Неприятно ми е, че ми се налага да прося така пари, през целия си живот аз не съм им придавал такова значение, винаги съм помагал на всички, както мога. Ако някой се откликне на моята молба, ще съм му благодарен за цял живот". Хората,пускащи подобни обяви, често прилагат към тях копия за удостоверение на личността, медицински карти, резултати от анализи, съобщават, че винаги са живели здравословно.

За да се отскубнат от лапите на лихварите, хората са готови да заминат за България или Румъния, където, според слуховете, се правят операции за трансплантиране на органи. Както е известно в Италия продажбата на органи е забранена. Наказват се не само тези, които вземат органите, но и посредниците. В Италия донорството на органи е разрешено само на безвъзмездна основа, но и за такива случаи се предвижда специално съдебно решение.
През 90-те години, потвърждавайки, че представителите на престъпния свят много по-реалистично възприемат действителността, отколкото държавните структури, Северио Морабито, първият разкаял се член на ндрагента, заяви: "Бизнесът на бъдещето – незаконната търговия с органи. Достатъчно е една клиника и двойка доктори, и от един човек можете да извлечете сумати органи. Интересна подробност – най-често от трансплантация се нуждаят хора с много пари, готови да похарчат всякаква сума, за да се върнат към нормалния живот с нови органи". Да се върнат към нормалния живот.

На това се надяват и "новите нещастни", готови да продадат бъбрек, за да намерят изход от ситуацията, пишат в заключение двамата автори. /БГНЕС

Няма коментари: