ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Климактерическият синдром..


След 45-ата година настъпва особен етап в живота на жената – между младостта и старостта. В този период настъпват промени във всички органи и системи, като основните са свързани с репродуктивната система. Става дума за прогресиращото понижаване на нивото на женските полови хормони, образуващи се в яйчниците. Природата така е програмирала жената, че особено важната за жената жлеза – яйчниците, се „изключва” между 45-ата и 55-ата години. Първоначално се прекратява способността за зачатие, а след това в зависимост от понижаването на нивото на половите хормони, спира и менструацията.

Проблем: Климактерическият синдром

Решение: Половите хормони са удивително създание. Техни представители има в много органи и тъкани. След 45-ата година обаче започва да се наблюдава дефицит от тях, оттук се развиват климактерическите симптоми. Най-разпространените от тях са горещи вълни по тялото, повишена раздразнителност, изпотяване, безсъница и депресия. Неприятни по своето естество, тези симптоми изчезват при 80-90 % от жените в рамките на 2 години без да е нужно някакво специално лечение.

В случай, че климаксът протича по-тежко, е препоръчителна хормонална терапия.

Проблем: Възрастови недостатъци

Решение: Заместителната хормонална терапия (ЗХТ) се препоръчва на тези жени, при които рано прекъсва менструацията, а менопаузата настъпва преди 45-ата година. Съществува също така и изкуствена менопауза, която се среща при млади жени след оперативно отстраняване на айчниците.

При тези жени е висок рискът от ранен инфаркт на миокарда, инсулт, разстройство на отделителната система, остеопороза и Алцхаймер. Поради тази причина ЗХТ има не просто лечебна, но и профилактична роля за тях.

След 45-ата година се наблюдават повече противопоказания и хронически заболявания. За целта се прилагат по-особен тип препарати. Те съдържат до 10 пъти по-малко хормони, от количеството, което се изработва в младия организъм. Тези препарати са препоръчителни за жените, които през годините са имали по-продължителни периоди на отсъствие на менструация, дефицит на полови хормони или операция по отстраняване на айчниците.

Извод: Как да избегнете разтройствата и нарушенията, свързани с възрастовите изменения, протичащи в огранизма, и задълго да съхраните своето здраве и работоспособност?

За целта ще ви помогне своевременната и качествена диагностика, която дава изчерпателна информация за състоянието на здравето ви, отчитайки наследствени характеристики и начина ви на живот. /Actualno

Няма коментари: