ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ракът е резултат от еволюцията на човешкия мозък???


Авторите на нова теория допускат, че ракът е цената, която хората плащат за по-големия размер на мозъците си, съобщи Метро.

Учените от Колежа по биология към Джорджийския технологичен институт в САЩ са установи, че при най-близките родственици на хората - шимпанзетата, гените, които контролират саморазрушението на клетките, са доста по-различни.

Тестове на генетичната активност в мозъчни, тестикулярни, чернодробни, бъбречни и сърдечни тъкани са показали, че при човешките клетки самоунищожението не е толкова ефикасно, както при клетките на шимпанзетата.

Програмираната клетъчна смърт, известна като апоптоза, е един от ключовите механизми, чрез които тялото се бори с рака.

Клетките с променена ДНК, които могат да се превърнат в ракови, се набелязват за унищожаване. Понякога, обаче, този процес се обърква. Това води до развитието на рак.

Изследователите смятат, че в хода на еволюцията апоптозата е отслабнала, за да може човешкият мозък да увеличи размера си безпрепятствено.

"Данните от проучването ни показват, че при хората програмираната клетъчна смърт не е толкова ефикасна, колкото при шимпанзетата. Това еволюционно различие е дало предимството на хората да имат по-голям мозък и свързаната с него познавателна способност, но цената е доста висока - повишена склонност към рак", казва д-р Джон Макдоналд от изследователския екип.

Ученият допълва, че подобно на всички еволюционни хипотези, и тази не може да бъде доказана с абсолютна точност. БТА /actualno.com

Няма коментари: