ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

11 начина да си възвърнем силите


Как да използваме максимално храненето, физическите упражнения и различните методи за премахване на стреса, за да увеличим енергийните запаси на тялото и да подобрим функциите на мозъка? Отговор на тези въпроси дава проф. Джони Боудън, невролог, диетолог и автор на няколко бестселъра, посветени на здравословното хранене.

Според него, умората е един от най-големите проблеми на съвременния човек, а много хора използват погрешни начини за борба с нея:"Те искат вълшебна таблетка, която да ги тонизира и накара да се чувстват супер-герои".

Недостигът на енергия обикновено е резултат от сложното взаимодействие на различни фактори. Например, ако страдате от хронична умора, трябва задължително да се консултирате с лекар. Проблеми с щитовидната жлеза също могат да обяснят продължителната липса на бодрост.

Енергията е естествен продукт на начина на живот. Неочаквано за някои, употребата на по-малко калории е един от най-лесните начини за увеличаване на жизнената активност – защото при хранене притокът на кръв към стомаха и червата се увеличава - енергията покрива нуждите на храносмилането.

Според резултатите от различни изследвания, намаляването на количеството на приеманите калории увеличава с 1/4 енергията и дори удължава живота.

По отношение на детоксификацията проф. Боудън препоръчва метода на доктор Елсън Хаас – изключване за една седмица от менюто на захарта, никотина, алкохола, кофеина и продуктите, съдържащи химикали, ограничаване на ядките.

Някои хранителни добавки също могат да са от полза, смята Боудън, но не толкова за енергията, а за коригиране на различни метаболитни нарушения. Все пак неговата препоръка е и тяхната употреба да се консултира с лекар.

Стресът също лишава човек от енергия. Когато сте под влиянието му, в тялото се отделят големи количества от хормоните кортизон и адреналин. От една страна те имат еволюционно значение - подготвят тялото за извънредни ситуации. Но от друга нивата им влияят разнопосочно - високото ниво на кортизон в кръвта оказва отрицателно влияние на хипокампуса, който отговаря за паметта и мисловните процеси.

Според проф. Боудън медитацията е сред най-добрите начини за борба със стреса, но не по-малко полезни са и упражненията за дълбоко дишане, както и топлите вани и разходките сред природата.

Ефективен метод за борба със стреса са и физическите упражнения, които зареждат организма с енергия. Много хора смятат, че нямат достатъчно сили за физически упражнения, но всъщност парадоксалното е, че благодарение на физическите упражнения жизнената енергия се увеличава, а не се намалява.

Дори кратката 15-минутна програма (например бягане, присядане) предизвиква приток на кислород и хранителни вещества към мозъка, които подобряват циркулирането на кръвта и способства за отделянето на ендорфини ("хормоните на щастието").

В края на статията си проф. Боудън обобщава и 11-те основни според него начина за възстановяване на жизнената енергия:

1. Употребявайте по-малко калории.
2. Никога не пропускайте закуската.
3. Наспивайте се.
4. Правете физически упражнения.
5. Употребявайте хранителни добавки.
6. Проведете си курс по детоксификация.
7. Борете се със стреса.
8. Проверете щитовидната си жлеза.
9. Пребивавайте повече време на слънце.
10. Организирайте се.
11. Общувайте повече.

Няма коментари: