ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Край на дебелеенето! Специална гума топи мазнините

Труден за храносмилане гел, който кара човек да се чувства сит, скоро може да се появи решение на проблема с преяждането. Може да звучи отвратително, но с епидемията от наднормено тегло това може да се окаже алтернатива на хирургическата операция.
Учени от Бирмингамския университет във Великобритания са създали гела, който сгъстява и втвърдява меката храна в стомаха и така ви кара наистина да се чувствате сити.
Начело с химичния инженер Дженифър Брадбиър, екипът е създал гела от два биополимера – ацилна гума, която се извлича от водорасли, скорбяла и кората на цитруси. Готвачите също използват естествена водоразтворима гума в молекулярната гастрономия, така че тя е напълно безопасна, пише iskamdaznam.com.
Гелът действа, като се втвърдява, когато влезе в контакт с киселинната среда на стомаха. Той се разгражда бавно, което дава на мозъка възможност да осъзнае, че стомахът е пълен.
Учените споделят, че смятат да комбинират гела с нишестета и захари. По този начин, той ще се освобождава по-бавно и ще има по-дългосрочен ефект.

Няма коментари: