Учени от Бирмингамския университет във Великобритания са създали гела, който сгъстява и втвърдява меката храна в стомаха и така ви кара наистина да се чувствате сити.
Начело с химичния инженер Дженифър Брадбиър, екипът е създал гела от два биополимера – ацилна гума, която се извлича от водорасли, скорбяла и кората на цитруси. Готвачите също използват естествена водоразтворима гума в молекулярната гастрономия, така че тя е напълно безопасна, пише iskamdaznam.com.
Гелът действа, като се втвърдява, когато влезе в контакт с киселинната среда на стомаха. Той се разгражда бавно, което дава на мозъка възможност да осъзнае, че стомахът е пълен.
Учените споделят, че смятат да комбинират гела с нишестета и захари. По този начин, той ще се освобождава по-бавно и ще има по-дългосрочен ефект.
Няма коментари:
Публикуване на коментар