ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Не е нужно да гладуваш, за да отслабнеш, вижте как

Френският диетолог Мишел Монтиняк бързо печели световна известност със своята програма за хранене. Той пръв предлага не да се броят традиционните калории, а гликемичният индекс на продуктите.
Девизът му "Не е нужно да гладуваш, за да отслабнеш" няма как да не се хареса на измъчените кандидати за елегантна фигура. Доверие буди и фактът, че французинът e изпитал метода първо върху себе си.
Монтиняк твърди, че натрупваме мазнини от храните с висок гликемичен индекс, тъй като те рязко повишават нивото на инсулина в кръвта. А точно този хормон причинява напълняването. Храните с нисък индекс не съдържат големи количества захар, за преработката им е необходим много по-малко инсулин, следователно можем да ги ядем редовно, без да качваме килограми.
Принципи
Диетологът разработва таблица на забранените и разрешените продукти. От едната страна са лошите - с гликемичен индекс над 55, а от другата са добрите - под тази стойност. В списъците отсъстват продукти като месо и риба, но тъй като те не съдържат въглехидрати, гликемичният им индекс клони към нула. Следователно може да се ядат спокойно. Освен това трябва да се пият най-малко 2 литра вода на ден. Забранено е смесването на въглехидрати и мазнини и трябва да се поддържа интервал между отделните хранения не по-малко от 3 часа. Така всеки бързо и лесно може да се ориентира и да състави сам дневното си меню. Макар че в сайта на диетата има конкретни програми и десетки рецепти за по френски вкусни ястия, които не застрашават фигурата.
Монтиняк обещава при спазване на препоръките му за 3 месеца да свалите 15 килограма, при това без йо-йо ефект.
Примерно меню
Най-напред се запознайте със забранените и разрешените храни. Подредени са според индексите им от високи към ниски.
Лоши въглехидрати: захар, бял хляб, печени картофи, мед, пуканки, моркови, захар, шоколад, варени картофи, царевица, бял ориз, черен дроб, цвекло, диня, банан, сладко, макарони.
Добри въглехидрати: пълнозърнест хляб, кафяв ориз, грах, трици, овесени ядки, прясно изцедени плодови сокове, боб, сух грах, млечни продукти, леща, ръжен хляб, пресни плодове, черен шоколад с над 60% какао, фруктоза, соя, зелени зеленчуци, гъби.
Диетата преминава през два етапа. През първия се свалят излишните килограми, а през втория се затвърждава постигнатото.
Първи етап
Закуска: Винаги започвайте с плодове, защото те стимулират работата на стомаха, бързо се преработват и отлично се усвояват. Закуската трябва да е сита, да съдържа белтъчини и въглехидрати с фибри. Например нискомаслено кисело мляко или извара с филийка ръжен хляб или овесени ядки с нискомаслено мляко.
Втора закуска: Тя не трябва да съдържа въглехидрати - включете например сирене, извара, шунка, варени яйца или на очи.
Обяд: В него трябва да има белтъчини и липиди, но не и мазни храни. Лошите въглехидрати изключете напълно. Основното ястие може да е от месо или риба с гарнитура от пресни зеленчуци (без цвекло и моркови), а за десерт - сирене или кисело мляко.
Вечеря: Тя трябва да е най-лека и може да е или белтъчно-липидна, или белтъчно-въглехидратна. Изяжте я не по-късно от 19 ч. В белтъчно-липидната вечеря е добре да включите зеленчукова супа, риба, пилешко или яйца. Избягвайте колбасите, защото в тях месото е максимум 20%, имат много сол и различни химични добавки. В белтъчно-въглехидратната вечеря включвайте продукти, в които има въглехидрати с много фибри и няма мазнини. Идеални са извара, домати, патладжани, зелен боб, карфиол, зелена салата.
Втори етап
След като сте постигнали желаното тегло, трябва да го стабилизирате. Спазвайте следните принципи: Позволено е понякога да смесвате мазнини с въглехидрати, но заедно с тях изяжте голяма порция зелена салата. Разрешено е сухото вино, но не на гладно, а със сирене. Позволявайте си понякога лоши въглехидрати, но с мярка. Постепенно въвеждайте в диетата си бобови и пълнозърнести продукти. Избирайте добри мазнини (растителни) и яжте повече риба. На закуска продължавайте да ядете пълнозърнест хляб. Не яжте захар, мед, бонбони и сладка. Избягвайте сладкишите с бяло брашно и захар. Пийте безкофеиново кафе, а най-добре - чай. Продължавайте да пиете по 2 л вода на ден.
Източник: 24 часа

Няма коментари: