ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Сушенето на дрехите вкъщи е опасно!

Това, че сушим дрехите вкъщи, може да навреди на здравето ни. Според ново проучване съществува реален риск за тези, предразположени към астма, сенна хрема и алергии, съобщава БТВ, позовавайки се на Би Би Си.

Изследването, проведено в училището за архитектура „Макинтош", разкрива, че в много от домовете се наблюдава прекалено голямо количество влага. Около една трета от нея се дължи на сушенето на прането в домашни условия.
Изследователите призоваха строителните компании да започнат да изграждат отделни помещения в домовете по здравословни съображения. Експертът Росали Менон обяснява, че много от хората не са наясно какво количество влага се добавя във въздуха, когато сушат дрехите си вкъщи.
„Някои буквално украсяват дома си с дрехи, но само от едно пране се отделят два литра вода".
В общо 75 % от домовете, включени в проучването, се съдържа количество влага, което може да допринесе за увеличаването на молците в дома.
Сушенето на прането също е пряко свързано с появата на мухъл, който причинява белодробни инфекции при хора със слаба имунна система. Мухъл се наблюдава в 25% от домовете от изследването.
Проучването, финансирано от съвета за инженерни и медицински изследвания, е първото, което проследява последиците от сушенето на прането в домашни условия.
Източник: novini.bg

Няма коментари: