ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Целувката удължава живота

Механизмът е сложен,но резултатите - красноречиви. Всеки иска да живее дълго и щастливо, да има здрав сън, добра памет, гладка кожа. Поне така би отговорил всеки запитан.

Според ново британско проучване обаче 1% от европейците доброволно се отказват от всичко това, защото... не обичат да се целуват. А според изследователите, причината е проста – при целувката се отделят ендорфин и окситоцин - т.нар. хормони на щастието.

В резултат организмът реагира на целувката с ускоряване на пулса – до 120 удара в минута и повишаване на кръвното налягане (което не означава, че хипертониците не трябва да се целуват).
“Ако искате, вярвайте”, твърдят британските учени, “но при целуването се движат и тренират всички 34 мускула на лицето, а това подпомага запазването на здравината и еластичността на кожата.”

Освен това целувката удължава и живота, защото според резултатите на американско изследване, проведено в университета Иейл, хората, които се целуват често, живеят 5 г. повече.

Научното обяснение на този на пръв поглед феномен е, че при целуването в целия организъм се активизират т.нар. невропептиди, които участват в регулирането на обмяната на веществата и въздействат благотворно на имунната система.

Един от резултатите на британското изследване също така сочи, че при мъжете между 45 и 59 г., които правят секс поне 2 пъти седмично, смъртността е два пъти по-ниска в сравнение с тези, които го правят само веднъж месечно.При сексуално активните мъже и жени е констатиран и най-ниския процент на сърдечно-съдови заболявания.
Източник: zdrave.bg

Няма коментари: