ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Учени: Хомеопатията е безполезна

Съветват лекарите да обясняват на пациентите, че от такива терапии полза няма

Швейцарски и британски учени сравниха хомеопатията с плацебото. Тяхното изследване е публикувано в авторитетното медицинско списание Lancet.
През 2002 г. фондацията, основана от американски скептик Джеймс Ренди, обеща 1 милион долара на всеки, който убедително може да докаже, че хомеопатичните средства могат да лекуват. До ден днешен никой не е получил наградата.
Професор Матиас Егер от Бернския университет и неговите колеги от Цюрих и Бристол са провели 110 лабораторни теста. Те не са открили нито едно свидетелство, че хомеопатията е с нещо по-добра от плацебото.
Учените предлагат да се проведе по-задълбочено и мащабно изследване. Те съветват лекарите да бъдат смели и да обяснят на своите пациенти, че от хомеопатията няма полза.
Професор Егер смята, че някои хора се чувстват по-добре след приемането на хомеопатични лекарства, но е склонен да свързва този ефект с психологическия фактор.
От само себе си се разбира, че хомеопатите и техните пациенти не приемат изводите на учените. И дългогодишният спор по въпроса продължава.
вно

Няма коментари: