ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Оптимистите за здравето си живеят по-дълго

Хора, които оценяват позитивно собственото си здраве, живеят по-дълго от песимистично настроените, сочи проучване на университета в Цюрих. Нагласата на човек играе значителна роля, и то независимо от другите, добре познати рискови фактори като пушене, хронични заболявания, ниско образование, смятат те.
Хора, които оценяват здравето си като лошо, често се отличават с неблагоприятен начин на живот, уязвими са за инфекции или пък вече боледуват хронично.
Учените са изследвали връзката между собствената преценка и вероятността от болест с фатален край за период от над 30 г. Мъже, които оценили здравето си като "много лошо", се оказали с 3,3 пъти по-голяма вероятност да починат в сравнение с връстниците им, които попълнили въпросник, че са "много добре".
При жените недоволните били с 1,9 пъти по-висок риск от ранна смърт в сравнение с доволните. Дори хората с малка разлика в самооценката имали по-добри шансове за дълъг живот, ако са по-големи оптимисти. Учените предполагат, че положително настроените имат повече качества, които им помагат да укрепят и запазят здравето си.
 Източник: 24 часа

Няма коментари: